ua en ru

Що потрібно знати про свято жертвопринесення Курбан-Байрам: історія і традиції

Що потрібно знати про свято жертвопринесення Курбан-Байрам: історія і традиції Фото: Святкування Курбан - Байрам (pixabay.com/ODIEN)

Свято Курбан-Байрам відоме своєю традицією принесення тварини в жертву Аллаху, а також паломництвом до Мекки

Курбан-Байрам считается одним из главных праздников в исламе. В 2018 году период торжеств приходится с вечера 21-го по 25 августа. О значении, традициях и особенностях этого праздника  Styler.

Значення і історія свята Курбан-Байрам

Відзначаючи Курбан-Байрам (Ід аль-Адха), мусульмани славлять Аллаха, показують свою любов і покірність його волі. Історія Курбан - Байрам бере початок від подій однієї з легенд стародавнього писання про діяння пророка Ібрахіма (Авраама).

До 86 років у Ібрахіма не було дітей, але коли нарешті у пророка народився син, йому приснився сон, в якому Аллах просив принести дитину в жертву. Підкоряючись наказу Всевишнього, Ібрахім разом із сином Ісмаїлом вирушили в Міну, щоб виконати Божу волю.

Коли все вже було готове до жертвоприношення, Аллах знову з'явився Ібрахіму і сказав, що той пройшов випробування і не повинен забирати життя в улюбленого сина, а тільки зарізати барана.

Курбан - Байрам - свято покірності і вихваляння АллахаФото: Курбан-Байрам - свято покірності і прославлення Аллаха (pixabay.com/kaheel7)

На згадку про той день та покірність пророка Ібрахіма і з'явилася традиція жертвопринесень Курбан-Байрам. Вважається, що здійснення святкового обряду наближає віруючого до Всевишнього.

Традиції на Курбан-Байрам

У перший ранок свята мусульмани проводять обряд обмивання і відправляються на молитву до мечеті, де читається проповідь, а також роз'яснюється зміст торжества. Після ранкової молитви здійснюють жертвопринесення.

Жертовною твариною може бути баран, коза, корова або верблюд. Від однієї сім'ї в жертву приносять однорічного баранчика. Якщо жертвопринесення відбувається від семи сімей - корова 2-х років або 5-ти річний верблюд.

Під час обряду тварина не повинна мучитися і бачити смерть інших тварин. Шкуру продавати не можна, її залишають собі або віддають у мечеть. М'ясо після жертвопринесення ділять на три рівні частини. Одну частину залишають собі, другу віддають родичам, а третю - бідним.

Паломництво до Мекки на Курбан - БайрамФото: Паломництво до Мекки на Курбан-Байрам (pixabay.com/mfk)

У Курбан-Байрам готують пишні частування. Всі три дні свята подають страви з м'яса жертви: перший день - страви з печінки і серця, другий день - тушковане м'ясо, суп із голови, третій день - плов, шашлик, лагман. В якості десерту на свято готують печиво з мигдалем, ним господині зустрічають гостей.

Свято Курбан-Байрам завершує паломництво мусульман до Мекки. Віруючі спочатку направляються до гори Арафат, де добу моляться, а потім йдуть у долину Міна і обходять Каабу. Потім вже відбувається жертвопринесення і починається святкування.

Рекомендуємо подивитися:

Відео: РБК-Україна