ua en ru

Нуланд закликала союзників не забувати про Україну в умовах боротьби з ІД

Нуланд закликала союзників не забувати про Україну в умовах боротьби з ІД Фото: помічник державного секретаря США Вікторія Нуланд

За словами Нуланд, український уряд мусить продовжувати втримувати довіру міжнародного співтовариства

Помічник державного секретаря США Вікторія Нуланд закликала союзників не забувати про Україну в умовах боротьби з терористичним угрупуванням "Ісламська держава". Про це передає видання Голос Америки.

"Навіть коли ми зосереджені на ІДІЛ, ми не повинні забувати, що всього два роки тому, майже один мільйон українців стояв протягом декількох днів і тижнів в снігу на Майдані, вимагаючи від свого уряду дати їм те, що ми маємо: людську гідність, демократію, некорумпований уряд, справедливість. Коли Янукович повернувся спиною до Європи, українці не погодилися на те, щоб бути позбавлені вибору. Але це було неприйнятно як для Януковича, так і Кремля, який зустрів вимогу українського народу окупацією, танками, ракетами, "Бук", підтримкою сепаратистів, саботажем і пропагандою", - зазначила Нуланд.

За словами американського дипломата, сьогодні 93% України виживає, як демократична держава в асоціації з Європою, бо українці боролися і вмирали за свої права, і народи Європи стояли пліч-пліч з народом України.

"Ми дали політичну, економічну підтримку, та підтримку у сфері безпеки; ми наклали чергові раунди жорстких санкцій, щоб привести Росію до столу переговорів; і ми підтримали дипломатичне вирішення конфлікту через Мінські угоди,переговори у "нормандському форматі" на чолі з Німеччиною і Францією", - додала вона.

Вона також зазначила, що український уряд мусить продовжувати виконувати свою обіцянку, дану своєму народу, і втримувати довіру міжнародного співтовариства.

"Ми повинні підтримувати тиск на Росію та її сепаратистських маріонеток для завершення поки що невиконаних зобов'язань Мінська, в тому числі: повернення всіх заручників; повний гуманітарний доступ для агентств ООН, НУО та урядових установ з надання допомоги; проведення вільних, справедливих виборів на Донбасі, згідно з українською Конституції; усунення всіх іноземних військ і озброєнь; і повернення Україні її міжнародно визнаний кордон", - зазначила Нуланд.

Нагадаємо, Швеція та Литва виступають за збереження санкцій проти РФ до повного виконання мінських домовленостей.