ua en ru

Янукович пояснив, чому не прибув на допит у ГПУ

Янукович пояснив, чому не прибув на допит у ГПУ Фото: Віктор Янукович

Янукович у листі слідчому пояснив причини неявки в Україну

Колишній президент України Віктор Янукович пояснив, чому не прибув на допит в Генеральну прокуратуру. Відповідна заява Януковича на ім'я слідчого ГПУ знаходиться в розпорядженні РБК-Україна.

"У зв'язку з рядом обставин, які будуть наведені нижче, на даний час я не маю можливості прибути в Україну та з'явитись за вашим викликом…наразі я вимушений перебувати на території Російської Федерації, де протягом останнього часу я проживаю за адресою, на яку вами були направлені повістки про виклик (на допит, - ред.)", - відзначив Янукович.

Зокрема, він зазначив, що до його від'їзду з України невідомі "в ході державного перевороту і насильницького захоплення влади здійснили кілька замахів на чинного президента". У свою чергу, правоохоронні органи України, за словами Януковича, не встановили причетних до замахів і не притягнули їх до відповідальності.

Він також нагадав, що ГПУ внесла до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення за фактом вчинення невідомими з використанням вогнепальної зброї умисних дій, спрямованих на його вбивство, а розслідування доручили Головному управлінню МВС України, однак на даний момент слідчі дії не проводяться.

"Вищевказана бездіяльність правоохоронних органів України є додатковим підтвердженням існування реальної небезпеки для мого життя у разі прибуття за місцем проведення досудового розслідування", - додав Янукович.

Крім того, він зазначив, що слідчий ГПУ може особисто прибути за місцем проживання Януковича в Росії для отримання його показань. Екс-президент також просить слідство взяти до відома, що він виявляє бажання співпрацювати зі слідством та повідомити про всі обставини справи для проведення об'єктивного розслідування.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Янукович і його оточення "відмили" понад 200 млрд гривень.