ua en ru

Янукович звинуватив у спробі розігнати Майдан своє тодішнє оточення

Янукович звинуватив у спробі розігнати Майдан своє тодішнє оточення Фото: Віктор Янукович звинуватив Льовочкіна з Фірташем у Євромайдані

Він припустив, що за протестами стояв тодішній глава АП Льовочкін разом із бізнесменом Фірташем

Колишній президент України Віктор Янукович заявив, що не віддавав наказів щодо розгону протестів узимку 2013 року та звинуватив своє тодішнє оточення в інтригах проти нього. Про це йдеться в його інтерв’ю Der Spiegel, опублікованому 26 лютого, передає DW.

Спочатку на запитання кореспондента Крістіана Неефа про події в ніч на 30 листопада 2013 року, коли силовики побили студентів, Янукович відповідав звинуваченням на адресу "радикалів", які провокували поліцію. Проте потім він припустив, що за протестами стояв тодішній голова його адміністрації Сергій Льовочкін разом із бізнесменом Дмитром Фірташем, які за його спиною стали режисерами Майдану.

Сам він, стверджує Янукович, дізнався про криваві зіткнення лише наступного ранку під час гри в теніс, тоді як Льовочкін не відповідав на телефонні дзвінки.

Також Янукович укотре заявив, що не відмовлявся від своєї посади.

"Я був в Україні, мене просто відрізали від ЗМІ, заблокували та полювали за мною по всій країні", - стверджує він.

Екс-президент заявив, що під час його втечі до Криму з Донецька, під Мелітополем на нього начебто чекала сотня бойовиків із важкою зброєю, які мали зупинити його кортеж та "всіх розстріляти". Проте його начебто завчасно попередили.

За офіційними даними української влади, правоохоронці не змогли вчасно встановити місце знаходження президента-втікача.

Нагадаємо, раніше Янукович заявив, що політики Німеччини, Франції та Польщі обманювали його під час подій на Майдані в 2014 році.