ua en ru

Янукович дав інтерв'ю російським ЗМІ: основні тези

Янукович дав інтерв'ю російським ЗМІ: основні тези Фото: Віктор Янукович

За словами Януковича, для розв'язання збройного конфлікту на Донбасі він би звернувся до історії

Скандальний екс-президент України Віктор Янукович, який втік з країни під час Революції Гідності, дав інтерв'ю РИА Новости. Зараз він проживає на території РФ, і періодично спілкується з російською пресою. Колишній глава держави в черговий раз розповів про своє ставлення до подій 2013-2014 років, до нинішньої ситуації в Україні, до чинної влади і до військових дій на Донбасі.

"Україна була успішною державою"

Відповідь на перше запитання щодо ставлення до всього того, що сталося в Україні, починаючи з 2012 року, Янукович почав думкою про те, що в той час Україна була успішною державою". За його словами, влада займалися питаннями підвищення пенсій, зарплат та стипендій, розвитку різних сфер життя громадян та України загалом. А події 2013-2014 років, тобто Революцію Гідності, Янукович назвав "трагедією".

"Те, що сталося потім, в 2013-му і 2014-му, інакше як трагедією, не назвеш. Це - людське горе, біль, тисячі смертей. Сталася трагедія, яка призвела до розколу держави, втрати незалежності і, звичайно, до страшного горя людей", - заявив екс-президент.

"Мінськими угодами немає альтернативи"

Янукович підтримав традицію багатьох політиків говорити про те, що Мінські угоди дуже важливі і тільки з їх допомогою можливо вирішити збройний конфлікт на Сході України.

"По-перше, я вважаю, що на сьогоднішній день альтернативи Мінськими угодами немає. Про те, що ці угоди повинні перейти в 2016 рік - в цьому немає ніяких сумнівів. Сьогодні вже ось він, шістнадцятий рік, на порозі. А поки не видно такого великого прогресу. Так, йде процес, але дуже-дуже повільно. Дуже складно", - заявив Янукович.

Економічна блокада Донбасу приведе до гуманітарної катастрофи

Янукович звинуватив українську владу в експериментах над жителями Донбасу, в плані "виживуть-не виживуть" в результаті економічної блокади регіону. Він також поскаржився на те, що найбільше від цього страждають пенсіонери, "яких нинішня влада залишила без пенсій та допомог і прирекла на вірну смерть".

"Найстрашніше, що відбувається все це напередодні приходу холодів. Напередодні зими потрібно прикласти всі сили для забезпечення людей теплом і всім необхідним, щоб уникнути гуманітарної катастрофи! Найголовніше - необхідно терміново скасувати цю "смертоносну" блокаду, інакше Донбас чекає гуманітарна катастрофа", - підкреслив Янукович.

Щоб вирішити конфлікт на Донбасі, Янукович би звернувся до історії

Колишній глава держави також розповів і про те, як би він сам діяв в подібній ситуації. В першу чергу він звичайно ж заявив, що не допустив би її. За його словами, він не застосовував силу і не використовував армію, а в подальших подіях після його втечі з України винна нинішня влада країни.

"Я б її не допустив. Згадайте лютий 2014 року - захоплення державних органів на Західній Україні. Я не застосував силу і армію стосовно жителів Західної України, тому що вони теж громадяни України. Їх життя я повинен був захищати. Я сів домовлятися з опозицією і 21 лютого підписав Угоду, яка була також визировано європейцями. Невиконання цієї Угоди і подальші трагічні події - повністю на совісті лідерів тодішньої опозиції та європейських держав, які візували Угоду", - заявив він.

Також Янукович сказав, що для розв'язання збройного конфлікту на Донбасі необхідно звернеться до подібних випадків в історії, а також попросити поділиться досвідом федералізації Швейцарії, США, Німеччини.

Після Майдану українці збідніли в три рази, а олігархи стали в три рази багатшими

Янукович також заявив про те, що за його президентства свободи слова, яку вимагали люди під час Революції Гідності, було достатньо. У той же час, за його словами, зараз журналістів-опозиціонерів "б'ють, тримають у в'язниці, просто розстрілюють".

Також він повідомив, що в результаті девальвації гривні українці збідніли, а олігархи, заощадження яких зберігаються в доларах за межами країни, стали багатшими.

Олігархам потрібен був слухняний президент, а країною керують "куратори, які призначені Заходу"

Екс-президент заявив про те, що за кожним з членів нинішнього уряду стоять олігархи, які в ході Революції Гідності "проштовхнути" в уряд своїх людей".

Відповідаючи на питання про те, яка користь від подій 2013-2014 років була олігархам, сказав, що він сам як президент їх не влаштовував, так як хотів "вирівняти фінансову ситуацію в бюджет не за рахунок бідних, а за рахунок багатих".

"І їм, звичайно, потрібен був слухняний президент, як їм здавалося, яким можна буде управляти. Вони цього досягли і сьогодні президентом став їхній колега - один з олігархів. Але, я думаю, що сьогодні багато з них зрозуміли, що вони зробили помилку", - заявив він.

Також, за його словами, зараз в Україні діє тоталітарна влада, і "фактично сьогодні керують країною куратори, призначені із Заходу".

Янукович розповів про "хабар від Путіна" у 15 мільярдів доларів

В ході інтерв'ю Янукович відповів на питання чому він взяв кредит у Росії, а не у МВФ. Зокрема, він заявив, що у МВФ кредит могли дати тільки в обмін умови, які не влаштовували тодішню владу. Тому він домовився про кредит з президентом Росії Володимиром Путіним, і, за його словами, "ці гроші були спрямовані на розвиток України".

Коли мова в інтерв'ю зайшла про розмови про його надмірної залежності від Росії, Янукович заявив, що не впевнений, що це говорили про нього.

"Якщо все ж таки припустити, що мова йшла про мене, то... Ми зустрічалися з Обамою кілька разів, і під час наших зустрічей він жодного разу не піднімав питання про мою залежності від Росії або питання корупції в Україні. Більше того, можемо порівняти роки мого президентства і нинішню Україну. Роль, яку грали іноземці під влади України тоді і зараз", - додав він.

Крім того, Янукович висловив свою думку з приводу виступів іноземних політиків у Верховній Раді. За словами колишнього глави держави, він намагався прагматично працювати з іншими державами, але приділяв багато уваги стратегічним партнерам, серед яких назвав Росію.

Янукович вважає, що більш ефективно проводив реформи, ніж нинішня влада

Екс-президент заявив про те, що під час його перебування при владі, в Україні проводилося безліч реформ.

"Треба згадати 2010, 2011, 2012 роки і подивитися, скільки реформ ми провели. Стільки реформ, скільки провело мій уряд, починаючи з 2010 року, я впевнений, не було проведено за всі роки незалежності. Ми дуже спростили ведення бізнесу, дозвільна система була реорганізована дуже сильно. Ми просто в рази скоротили кількість різних дозволів. Ми ввели принцип єдиного вікна. Я цими проблемами жив і ми дуже багато зробили. Були реформи, які ми просто не встигли довести до логічного завершення", - сказав він.

У той же час, за його словами, те, що робить нинішня влада, складно назвати реформами. Крім того, списання 20% державного боргу колишній глава держави порівняв з газовим контрактом, який уклала Юлія Тимошенко у 2009 році.

На питання про те, в чому полягає конфлікт між президентом і прем'єр-міністром, Янукович сказав, що у них конфлікт інтересів.

"Це абсолютно різні люди. І за менталітетом, і за можливостями. Порошенко прийшов вже багатим, а Яценюк тільки хоче ним бути. Тому у них конфлікт інтересів величезний", - заявив Янукович і додав, що помилкою Порошенко на посаді президента є те, що він "ставиться з нетерпимістю до своїх опонентів і фактично не терпить діалогу".