ua en ru

МСЗ "Океан" захопили рейдери під прикриттям ГПУ і СБУ, - голова комітету кредиторів ПАТ

МСЗ "Океан" захопили рейдери під прикриттям ГПУ і СБУ, - голова комітету кредиторів ПАТ Фото: МСЗ "Океан"

В результаті силової "спецоперації" ГПУ та СБУ в Миколаєві, контроль над НСЗ Океан отримав екс-президент Океану, який раніше доводив Завод до банкрутства. Про це "РБК-Україна" заявив глава комітету кредиторів ПАТ НСЗ Океан Ігор Волошин.

Він заявив, що захоплення підприємства почався в 8:50 ранку в неділю, 25 вересня 2016 р.

"В 8-50, перед прохідною з'являється близько 5 автомобілів, синіх мікроавтобусів. Номери з реєстрацією Київської, Миколаївської, Одеської областей. Під'їжджають до прохідної ПАТ НСЗ Океан. На вході на вулиці знаходяться співробітники ДСО (державної служби охорони). Перед вхідними дверима. Вони бачать ситуацію. Всі в очікуванні, що такі події повинні відбутися. Люди в масках, в зеленій формі вискакують з цих мікроавтобусів і біжать до прохідної. Вони всі в зеленій формі. Позаду у них написано СБУ, вони в балаклаві, окулярах. Ні обличчя, нічого не видно, в шоломах, бронежилетах. Ніхто навіть не намагався зайти на підприємство мирно. Починають смикати і зламують двері. Двері відкриваються, вони заскакують на прохідну і спільна команда: "всім лежати", "всім на підлогу, всім лежати". Всі, хто був присутній - лягають, не поклали тільки працівників ДСО", - розповів Ігор Волошин.

"Вчорашня силова операція СБУ та ГПУ виявилася "тараном" і "троянським конем" - два в одному. Спецслужби зламали прохідну заводу ПАТ НСЗ Океан. Нейтралізували охорону. А коли вивели всіх охоронців з Заводу і самі покинули територію - на ПАТ " МСЗ "Океан прибули 12 автомобілів з тітушками: 50 найманців у цивільному заїхали на територію під прикриттям ГПУ і СБУ", - додав Волошин.

У свою чергу директор Миколаївської філії приватного охоронного підприємства "Лідер" (здійснює охорону ПАТ НСЗ Океан згідно з укладеним з ліквідатором договором) Костянтин Соловйов заявив, що в числі прибувших разом з ГПУ і СБУ на Завод були "товариші Шумило і Морозов" (Леонід Шумило і Валерій Морозов).

"Вони були в першій партії, які заїхали туди вранці. Першими захоплення здійснили Альфа (спецпідрозділ СБУ), потім відкрили ворота, і запустили автомобілі з Шумилом і компанією, які проїхали в адміністративну будівлю. Разом з ними слідчі прокуратури. Їх там була ціла бригада", - зазначив Соловйов.

Він також заявив, що особи, які прибули на Завод, зачитали постанову слідчого ГПУ Куцого С.В.

"Якийсь "Миколайович" представився як заступник нового керівника. Прізвище не назвав ні своє, ні керівника. Каже: ось ухвала, яку видав слідчий, що нібито в 17-50 закінчилася дія договору і ми вже там не маємо правової основи перебувати на території заводу. Нібито всі договори анульовані. Така постанова слідчого ГПУ на прізвище Куций С.В. Мовляв, згідно з рішенням суду всі договірні відносини зупинені, і тепер розпорядник цього всього заходу - товариш Шумило", - повідомив Соловйов.

Нагадаємо, 15 вересня 2016 р. в комітеті кредиторів ПАТ НСЗ Океан заявили, що не виключають спроби силового захоплення контролю над підприємством. Зазначалося, що приводом для такого захоплення могло послужити рішення Печерського районного суду Києва від 9 вересня, згідно якого все майно ПАТ " МСЗ "Океан" було заарештовано і передано на відповідальне зберігання директору ТОВ "Океан-Судноремонт" Леоніду Шумилу.

Леонід Шумило з грудня 2010 року до вересня 2011 р. був президентом ПАТ "МСЗ "Океан". Ще будучи президентом МСЗ "Океан" виступив з ініціативою створення ТОВ "Океан-Судноремонт", яким і керує зараз. Згідно з даними ЄДРПОУ, ТОВ "Океан-Судремонт" має статутний капітал у розмірі 3 тис. грн, його власником є компанія "2000 ФАЙНЕНС ЄС.ЇЙ", зареєстрована як "Société anonyme" (аналог українського ТОВ) в Люксембурзі. Крім будівництва суден і плавучих конструкцій, ТОВ "Океан-Судремонт" також займається посередництвом, складською діяльністю та оптовою торгівлею відходами та брухтом.

Згідно Держреєстру майнових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, все нерухоме майно самого ТОВ "Океан-Судноремонт" перебуває під арештом з 1 квітня 2015 р. за постановою про арешт відділу Державної виконавчої служби Деснянського районного управління юстиції Києва №46485158 від 3 березня 2015 р.

"Ми вважаємо, що співробітники ГПУ діють незаконно, упереджено, і в інтересах конкретних осіб, близьких до держави Російська Федерація. А саме, пан Шумило керував ПАТ "МСЗ "Океан" на посаді президента ПАТ у 2010-2011 рр. Саме в цей період часу підприємство фактично контролювали структури, афілійовані з посадовими особами "Газпрому". Також нам відомо, що Шумило є одним з тих семи "уявних" співробітників Океану, які подали в суд фальсифіковані документи про своє працевлаштування на підприємстві в 2015 р., і їх вимоги були відхилені, та не були включені до реєстру вимог кредиторів", - заявляв голова комітету кредиторів ПАТ "МСЗ "Океан".

Як уточнив Ігор Волошин сьогодні, Валерій Морозов (який разом з Леонідом Шумилом брав участь в силової операції ГПУ і СБУ) - також є одним з тих семи "уявних" співробітників ПАТ " МСЗ "Океан", які подали в суд фальсифіковані документи про своє працевлаштування на підприємстві в 2015 р., і їх вимоги були відхилені, та не були включені до реєстру вимог кредиторів.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що офшорна компанія "Бельмонт Індастріз Інк.", яку пов'язують із російським "Газпромом", хоче повернути вплив на Миколаївський суднобудівний завод "Океан", що знаходиться в процедурі ліквідації.