ua en ru

Новий законопроект про обіг с/г земель передбачатиме мінімальний термін оренди 8 років, - Держземагентство

Новий законопроект "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", розроблений Держземагентством, передбачатиме мінімальний термін оренди 8 років. Про це сьогодні повідомив начальник управління Державного агентства земельних ресурсів України Юрій Микитенко, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, новим законом буде запроваджено мінімальний строк оренди земель сільськогосподарського призначення на рівні 8 років.

"При оренді багаторічних насаджень - це 15 років, і оренді для виноградників - 20 років. З відкриттям ринку землі ми повинні сформувати тенденцію до укладення довгострокових договорів оренди, оскільки дотримання екологічно та економічно вигідних сівозмін і робота над підвищенням родючості ґрунту можливі тільки при довгостроковому землекористування", - розповів Микитенко.

Він також додав, що новий закон допоможе покращити ситуацію із працевлаштуванням на селі, оскільки встановлює конкретну норму кількості працівників на земельну ділянку.

"При визначенні раціонального розміру господарства розроблені нормативи, що такий мінімум розміру фермер повинен забезпечити зайнятість однієї людини на 75% або на 2 100 год. на рік, а максимальною вважається ділянка, яка забезпечить розумний рівень доходів від 2,5 до 3 працівників. В рівнинних місцях мінімальний розмір ділянки 5 -7,5 га, при оренді землі мінімальний розмір ділянки повинен забезпечувати зайнятість 1,5 працівника", - розповів Микитенко.

За словами Микитенка, при відкритті ринку земель, пріоритетним правом викупу земельних ділянок буде наділено державу.

"Пропонується через поступовий перехід земель, які не мають ефективного власника до держави. Крім того, пропонується надання державі переважного права на придбання земель сільськогосподарського призначення. В цьому випадку держава виступить потужним гравцем на ринку земель, в тому числі через державний земельний банк. Передбачається, що держава активно викуповуватиме землі для їх подальшого ефективного використання, що дозволить утримувати необхідний масив земель у державній власності для забезпечення продовольчої безпеки країни. В перші роки після відкриття ринку, коли пропозиція на ринку буде значно перевищувати платоспроможний попит потенційних покупців, ми передбачаємо, що держава виступить буфером, що поглинатиме надлишкову пропозицію і одночасно буде збільшувати за рахунок цього площі державних земель для їх подальшого перерозподілу між ефективними власниками землекористувачами на конкурентних засадах", - розповів Микитенко.

Крім того, в Державному агентстві земельних ресурсів вважають, що новий закон допоможе усунути непрозорі схеми у купівлі-продажі, а також оренді землі.

"Захист законних інтересів власників досягається через прозорість операцій на ринку земель, з застосування біржового механізму купівлі-продажу земельних ділянок, максимальної поінформованості потенційних покупців сільськогосподарських земель про пропозиції на ринку земель і збалансованості інтересів покупців та продавців, орендарів та орендодавців земельних ділянок. Усі зареєстровані дані щодо попиту та пропозиції, продавців та покупців будуть відображатися на публічній карті єдиного інтернет-ресурсу у так званій накопичувальній базі. Операції з купівлі-продажу земельних ділянок будуть здійснюватись у безготівковий спосіб, що у поєднанні із дією публічного біржового механізму забезпечить інформаційну прозорість усіх ринкових операцій з землями, виключить фіскальні втрати і тіньові схеми ухиляння від оподаткування і в значній мірі виключить випадки підробки документів, рейдерських схем захоплення земель і обману продавців, а також використання підставних осіб", - розповів Микитенко.

Читайте також: Державний земельний банк планує отримати банківську ліцензію в серпні 2013 р