ua en ru

Новий закон про місцеві вибори загрожує монополізацією влади на місцевому рівні, - М.Ставнійчук

Новий закон про місцеві вибори загрожує монополізацією влади на місцевому рівні. Про це на прес-конференції заявила член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук.

«Після відомого рішення Конституційного суду про можливість входження в коаліцію на індивідуальній основі «ящик Пандори» відкрито і можливо все що завгодно», - сказала М.Ставнійчук.

Вона пояснила, що чинний закон про місцеві вибори, як і відповідне рішення КСУ, не забороняє депутатам районних та обласних рад і депутатам АРК після обрання приєднуватись до коаліції політичних сил в тій чи іншій місцевій раді на індивідуальній основі, «що загрожує монополізацією влади з боку партії влади».

М.Ставнійчук також розкритикувала ряд інших положень закону про місцеві вибори. Зокрема, вона вважає неконституційною заборону брати участь у виборах 31 жовтня особам, що перебувають у місцях позбавлення волі, та військовослужбовцям строкової служби, а також тим, хто проходить альтернативну строкову службу.

Також експерт вважає, що закон встановлює диспропорційні норми щодо представництва тієї чи іншої територіальної громади в місцевих радах, а це призведе до того, що кількість депутатів місцевих рад може не відповідати пропорційно кількості виборців в тому чи іншому виборчому окрузі.