ua en ru

Новий Митний кодекс покращить економічну ситуацію в Україні, - Калєтнік

Голова Держмитслужби Ігор Калєтнік переконаний, що прийняття нового Митного кодексу позитивно вплине не лише на сегмент зовнішньої торгівлі, а й на економічну ситуацію в Україні в цілому, адже цей документ передбачає суттєве спрощення всіх митних процедур. Про це повідомляє прес-служба ДМСУ.
"З прийняттям нового кодексу прогнозуємо активізацію зовнішньоекономічної діяльності та збільшення товарообороту. А відповідно, і збільшення надходжень до державного бюджету", - зауважив Голова ДМСУ.
За його словами, новий кодекс містить максимальну кількість норм прямої дії, що дозволяють спростити та прискорити митні процедури, щоб вони проходили не більше 4 робочих годин, зменшити вплив "людського фактору" на процес та результат митного оформлення товарів та мінімізувати безпосередній контакт між учасниками зовнішньоекономічної діяльності і посадовими особами митниці. Крім того, за його словами, новий кодекс передбачає підвищення рівня ефективності протидії митним правопорушенням, посилення ролі пост-аудиту, а також надає суб'єкту зовнішньоекономічної діяльності права здійснювати митне оформлення товарів у будь-якому митному органі (на даний час оформлення здійснюється за місцем державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності або шляхом процедури погодження зміни місця митного оформлення).
Документ також вводить нове поняття - компроміс у митній справі, коли при виявленні порушення митних правил товари можуть бути пропущені через митний кордон України до завершення розгляду справи про це порушення.
В новому кодексі також передбачене повноцінне функціонування системи аналізу ризиків.
Крім того, Держмитслужба запропонувала передбачити у кодексі подання разом з митною декларацією тільки рахунку або іншого документа, який визначає вартість товару, та декларації митної вартості.
Інші документи, необхідні для здійснення митного контролю й оформлення товарів, декларантом не подаватимуться.
Відомості про такі документи зазначатимуться у ВМД.
Декларант буде зобов'язаний зберігати такі документи протягом не менше 3 років та надати їх митному органу на його вимогу.
У зв'язку з цим, пропонується встановити необхідність страхування митними брокерами власної діяльності. Страхова сума за відповідним договором страхування не може бути меншою, ніж загальна сума податків, які підлягають сплаті за митною декларацією.
Новий митний кодекс також законодавчо закріплює загальні засади здійснення електронного декларування товарів.
Нагадаємо, раніше спікер парламенту Володимир Литвин повідомив, Митний кодекс України може бути розглянутий парламентом лише після того, як стосовно нього буде підготовлений висновок Головного юридичного управління Верховної Ради.