ua en ru

Новий Митний кодекс потребує подальшого вдосконалення, - експерти

Міжнародні інвестори вітають прийняття нового Митного кодексу України, повідомляє Американська торгівельна палата в Україні. "Належне виконання норм цього комплексного законодавчого акту дозволить суттєво покращити стан справ у регулюванні митної сфери та підвищити рівень конкурентоспроможності України", - зазначають в палаті.

За словами президента Американської торгівельної палати Хорхе Зукоскі, міжнародні інвестори високо оцінюють ті позитивні зміни у митній політиці, які передбачає новий Митний кодекс, зокрема, положення про скорочення повноважень митних органів, що становило суттєві складнощі раніше.

"Митні органи більше не мають можливості видавати нормативні акти. Тепер вони видаватимуть тільки накази організаційного характеру. Нормативні акти у митній сфері, в тому числі й акти, які є необхідними для впровадження Митного кодексу, буде приймати Міністерство фінансів. Проте, цілком імовірно, що Міністерство фінансів буде координувати ці дії з Митною службою", - вважає один зі співголів Комітету з питань митної політики Американської торгівельної палати Ігор Даньков.

У свою чергу експерт Комітету з питань митної політики Роберт Зелді наголошує, що новий кодекс також робить можливим ведення повноцінного діалогу між бізнесом та митними органами, апелюючи до чітких прийнятих рішень.

"Кодекс потребує подальшого вдосконалення. Експертам необхідно ще багато чого зробити, аби положення цього документу були повністю приведені у відповідність до кращих міжнародних практик. У зв'язку з цим, Американська торгівельна палата вже запропонувала Президенту Україну свою допомогу", - зазначив Зукоскі.

Як повідомлялось, новий Митний кодекс України набирає чинності з 1 червня 2012 р.