ua en ru

Новий збір за нагляд у сфері цивільної авіації може скласти до 3 тис. доларів

Новий збір за нагляд у сфері цивільної авіації може скласти до 3 тис. доларів Фото: Державіаслужба пропонує ввести нові збори

Сума збору буде залежати від маси літака і вертольота

Державна авіаційна служба пропонує ввести новий збір за нагляд у сфері цивільної авіації, розмір якого буде залежати від маси літака і коливатися від 0,2 до 3 тис. доларів. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Нас очікує подорожчання авіаквитків".

Державіаслужба України пропонує запровадити нові державні збори в авіації. Відповідний проект постанови оприлюднений на цьому тижні.

Зокрема, пропонується ввести новий державний збір за нагляд у сфері цивільної авіації - за нагляд за виконанням польотів літаків і вертольотів українських авіакомпаній в інших державах за договорами фрахту/лізингу.

Щомісячна ставка збору буде залежати від злітної маси літаків - від 0,2 дол. до 3 тис. дол. Для вертольотів вона складе 0,2 дол. до 2 тис. дол.

Експерти вважають, що це може чинити серйозний удар по українським авіакомпаніям, які експлуатують літаки за кордоном.

"У авіакомпанії UM Air більше десяти таких літаків, є такі у "Хорса", також Atlasjet Ukraine поки експлуатує свої літаки в Туреччині. Виходить, що за Boeing в рік треба буде платити близько 35 тис. дол.", - повідомив виконавчий директор авіакомпанії "Аероджет" Анатолій Мазуренко.

Нагадаємо, згідно з проектом постанови вартість сертифікації типу літака збільшиться в 80 разів.