ua en ru

Новий Президент Киргизії закриє американську авіабазу в країні задля підтримки Москви, - експерти

Новообраний Президент Киргизії Алмазбек Атамбаєв не може домогтися однозначного визнання підсумків голосування і тому готовий багато пообіцяти потенційним союзникам. Авіабаза в Манасі, згідно з його вчорашньої заяви, буде закрита.
Американська база, дислокована в аеропорту Бішкека з 2001 року в рамках антитерористичної операції "Непохитна свобода" в Афганістані, вже використовувалася для політичного торгу між владою Киргизії, США та Росії. Екс-Президент Курманбек Бакієв регулярно пред'являв претензії США - то у зв'язку зі злочинною поведінкою американських військовослужбовців, то у зв'язку з розмірами орендної плати, що не влаштовують Бішкек.
У результаті Бакієв зайняв суто прагматичну позицію: домігся збільшення американської допомоги і просто перейменував у 2009 році базу в транзитний центр, Москва ж за наданий кредит в 2 млрд дол. отримала продовження на 49 років термінів оренди своєї бази в киргизькому Канте.
Нова влада, що прийшла в результаті революції в квітні минулого року, виявилися налаштовані більш проросійськи. Правда, держсекретареві США Гілларі Клінтон під час візиту до Бішкеку в грудні минулого року вдалося домовитися про продовження терміну роботи транзитного центру до 2014 року. Тоді тимчасовий Президент Киргизії Роза Отунбаєва погодилася, що військова присутність НАТО необхідно Киргизії з урахуванням активізації ісламських терористів в Афганістані.
Обраний у минулу неділю Президент Алмазбек Атамбаєв (за даними ЦВК, він отримав 63,24%) не став задобрювати США. Тим часом опозиція як і раніше не визнає результати виборів і погрожує оскаржити їх результати в європейських інстанціях. "Атамбаєв очевидно проросійський політик, і в країні зараз побоюються, що наша зовнішня політика замість багатовекторної стане орієнтованою на Москву", - говорить киргизький політолог Марат Казакбаев.
В якості альтернативи для вигнаних американців нова киргизька влада пропонує створити спільно з Росією в Манасі транзитний цивільний об'єкт, який зможе задовольнити потреби коаліції у перевезенні вантажів до Афганістану. Експерти, втім, вважають, що США будуть домагатися збереження бази до останнього, оскільки та є стратегічним перевалочним пунктом для постачання Афганістану. В іншому випадку, за словами віце-президента Академії геополітичних проблем Володимира Анохіна, американському керівництву доведеться шукати майданчик у сусідніх республіках, і, можливо, таким партнером стане Туркменія.
Поки ж для Росії все розвивається вдало. "Атамбаєв пам'ятає, чим закінчилися для його попередника Бакієва політичні ігри з США та Росією, тому не хоче повторювати його шлях, - міркує заступник гендиректора Центру політтехнологій Олексій Макаркін. - Своїми першими рішеннями він явно демонструє, чию сторону вибрав. Новий Президент фактично вже втягнув Киргизію до Митного союзу, з його подачі одна з вершин названа на честь Володимира Путіна".