ua en ru

Новий порядок продажу земель несільгосппризначення на торгах не скоро буде впроваджений у практику, - експерт

Затвердження урядом Порядку продажу в 2010 р. земельних ділянок несільськогосподарського призначення на земельних торгах (Постанова Кабінету Міністрів України від 02.09.10 № 805) навряд чи дає привід сподіватися на негайне проведення торгів з продажу несільськогосподарських земель державної та комунальної власності. Так стверджує старший юрист юридичної компанії Jurimex Олександр Шішканов.

«Адже для цього Держкомзем повинен затвердити ліцензійні умови здійснення господарської діяльності з проведення земельних торгів (про що зазначено в Законі України «Про ліцензування деяких видів господарської діяльності» і в самій Постанові № 805), а також ряд типових форм документів - заяв, довідок, договору купівлі-продажу ділянки і т.д. Навіть, якщо все буде зроблено, часу на підготовку та проведення аукціонів практично не залишиться», - говорить експерт.

Тим не менше, А.Шишканов розглядає затвердження урядом вищезгаданого порядку як певний прогрес.
«Адже відсутність правових механізмів проведення земельних торгів спонукало учасників ринку шукати напівлегальні варіанти обходу зазначеного обмеження при оформленні прав на землю. Викликало зростання корупції в лавах чиновників і призводило до ненадходження значних коштів до бюджетів. І така ситуація тривала з початку 2008 р., коли до Земельного кодексу України було внесено вимогу про обов'язкове проведення аукціонів при відчуженні земель державної та комунальної власності та прав на них», - відзначає експерт.

Тим часом, за словами А.Шишканова, постанова № 805 від 02.09.10, як і норма ст. 80 закону про бюджет на 2010 р, є дуже сумнівними з точки зору відповідності Конституції України.

«Очевидно, що парламенту зараз не до розгляду таких основоположних і дискусійних актів, як закон про порядок проведення земельних торгів. Тому простіше в черговий раз закрити очі на норми Конституції і доручити врегулювання даних правовідносин уряду », - резюмує експерт.