ua en ru

Новий порядок формування ОРЦ на електроенергію допоможе знизити залежність від вугілля із зони АТО, - НКРЕКП

Новий порядок формування ОРЦ на електроенергію допоможе знизити залежність від вугілля із зони АТО, - НКРЕКП Фото: Дмитро Вовк

Дмитро Вовк розповів про плюси нових правил формування прогнозної оптової ринкової ціни на електроенергію

Новий порядок формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, який набув чинності наприкінці квітня поточного року, дозволить вирішити одразу декілька питань, зокрема, питання залежності України від вугілля, яке знаходиться на неконтрольованої території, вивести ціноутворення в енергетиці з-під ручного управління, прив'язати вітчизняне вугілля до світових цін, а також збалансувати діяльність державних шахт Про це повідомив Голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики (НКРЕКП) Дмитро Вовк в ході круглого столу, організованого комітетом Верховної Ради з питань ПЕК і присвяченого порядку формування ОРЦ, передає кореспондент РБК-Україна.

"Затверджена методика - це прозорий механізм, що встановлює граничну ціну вугілля для генерації. Це допоможе вирішити проблему залежності від вугілля із зони АТО. 40% вугілля нам недоступне (близько 40% українського вугілля поставляється з неконтрольованої території Донбасу, - ред.). Ми повинні мати граничну ціну для закупівлі вугілля", - повідомив Дмитро Вовк.


За його словами, для переходу від адміністративного управління до ринкових механізмів на ринку електроенергії необхідно прийняти закони про ринок вугілля та електроенергії, ввести ренту на видобуток вугілля, забезпечити модернізацію енергогенеруючих потужностей і розблокувати діяльність АЕС.

На його думку, новий порядок формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) - це перший крок на шляху до прозорого ціноутворення на ринку електроенергії.

Дмитро Вовк також повідомив, що вперше процедуру розгляду ОРЦ Нацкомісія опублікувала для обговорення в листопаді 2015 року.

"Але та формула зберігала ручне управління. Тому в січні 2016 був запропонований індекс API2 (вартість в порту Роттердам, - ред.) плюс логістика до України", - уточнив він.

Як повідомлялося, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг в кінці квітня початку застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Він передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість в порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України". Необхідність прив'язки до європейської ціни пояснюється тим, що, як і у випадку з ринком газу, значна частина вугілля може бути імпортована, так як майже половина українського вугілля знаходиться на неконтрольованої території Донбасу. Нова методика є перехідним рішенням до повноцінного запуску ринку електроенергії.