ua en ru

Новий контракт Росії та Білорусії не повинен впливати на газові переговори України, - експерт

Новий контракт Росії та Білорусії не повинен створювати вплив на газові переговори України з Росією. Таку думку висловив експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, коментуючи плани Білорусії і Росії про підписання нового газового контракту.

"Білорусія планує підписати з Росією новий газовий контракт, який передбачає продаж решти 50% акцій ВАТ "Белтрансгаз" (оператор ГТС Білорусі), формування нової низької ціни на газ для Білорусії на 2012-2014 рр. І перехід білорусів на ще більш низькі російські федеральні ціни ... У 2007-2010 рр. "Газпром" викупив перші 50% акцій "Белтрансгаз" за 2,5 млрд дол. У 2011 р. Росія купує 50% оператора білоруської ГТС, що залишилися, також за 2,5 млрд дол." - нагадує Корольчук.

"Янукович як і Лукашенко ризикує наступити на білоруські граблі. Адже до України застосовують ті ж правила гри (або, точніше, відсутність правил), що й до Білорусії: Єдиний економічний простір, Митний союз, зона російського рубля, обіцянка федеральних російських цін на газ для українців", - відзначає експерт.

"Росія розігрує газову "вилку" по відношенню до України і Білорусії. Перед очима незговірливої ​​України постає прекрасне видовище аукціону небаченої щедрості для Білорусії. Дешевий газ - раз. І ще більш дешевий газ для білорусів - два. За це Лукашенко вже давно інтегрувався в зону російського рубля, Єдиного економічного простору, Митного союзу і ось, нарешті, повністю віддає білоруську ГТС", - вважає Корольчук.

Як відзначає експерт, Україні Росія пропонує "стартовий пакет" входження в свою орбіту, але за це Москва згодна отримати від України "всього лише" 50% ГТС України. У такому разі Україна отримала б дешевий газ як Білорусь. Питання приєднання до ЄЕП, Митного союзу та зони російського рубля - наче відклали на потім. "Але Україна, як відомо, не згодна як білоруси віддати 50% ГТС росіянам і вимагає притягнути до газового консорціуму європейські енергетичні компанії. Та й інтеграційні пропозиції Медведєва-Путіна не знаходять відгук у Януковича. З огляду на це, Росія планомірно дотиснула Білорусію і показово для України підпише з нею новий газовий договір з більш низькою ціною на газ", - вважає Корольчук.

"Білорусія наступає на ті ж граблі, що й п'ять років тому. У 2006 р. Мінськ продав "Газпрому" перші 50% "Белтраснгаза" і отримав низьку ціну на газ. Очікування Білорусії вічно отримувати дешевий "братерський" газ не виправдалися. У 2011 році Росія постукала в двері до Лукашенка за рештою 50% "Бєлтрансгазу" ... І знову Білорусія повірила Росії. Цього разу за 50% акцій "Белтрансгаза" Мінськ знову отримає дешеву ціну на газ на період 2012-2014 рр. Після 2014 р. "Газпром" взагалі пообіцяв білорусам зробити панський подарунок і встановити для них федеральну російську ціну на газ. А це як максимум становитиме 120 дол. за 1 тис. куб. м", - упевнений експерт.

На думку Корольчука, навряд чи варто сумніватися, що після деякого часу дії дешевої ціни "Газпром", як завжди, повернеться до теми ринкової ціни на газ і дотування білоруської економіки. Швидше за все, це закінчиться простим перевтіленням Білорусії в автономну область Російської Федерації.

"Принаймні, Україна ще не втратила можливість знайти спільну мову як з Євросоюзом у питанні зони вільної торгівлі, так і МВФ щодо відновлення кредитної лінії. Це дозволить Україні залишитися осторонь від інтеграційних планів Росії і домовлятися на рівних умовах з "Газпромом", а не обмінювати політичний і економічний суверенітет на дешеву ціну на газ", - відзначає експерт на закінчення.