ua en ru

Новий глава ДІЯРУ повинен керуватися аналізом реальних ризиків, а не політичною кон'юнктурою, - експерт

Підписання нового контракту між НАЕК "Енергоатом" і американською компанією Westinghouse про постачання ядерного палива на українські АЕС викликано політичними міркуваннями.

Підписання нового контракту між НАЕК "Енергоатом" і американською компанією Westinghouse про постачання ядерного палива на українські АЕС викликано політичними міркуваннями. Про це пише німецьке видання Sueddeutsche Zeitung.

"Відносини між операторами АЕС і американським концерном далекі від ідеальних. Не припиняється суперечка навколо вже поставлених американцями паливних збірок, конструкція яких має небезпечні дефекти. Двічі контракт з Westinghouse був практично розірваний і те, що до них звернулися знову, викликане політичними, а не технологічними міркуваннями", - наголошується в публікації.

Видання нагадує, що в 2012 р. в американських паливних зборках, які використовувалися на Южно-Українській АЕС, були виявлені механічні дефекти, які могли спровокувати серйозні проблеми в роботі станції.

"Деякі з американських збірок, які прослужили лише рік, були зігнуті. При таких пошкодженнях є ризик, що при аварії стабілізуючі стрижні не зможуть бути введені в реактор, щоб зупинити реакцію. Операторам АЕС довелося звернутися до російського виробника, які поставив їм касети на заміну бракованих", - пише Sueddeutsche Zeitung.

За інформацією видання, це сталося через те, що реактори російського виробництва, що встановлені на українських АЕС, спроектовані для роботи з шестигранними паливними збірками, які виробляє Росія, в той час як у Westinghouse паливні збірки мають квадратну форму.

"Тим не менш, в 2013 році паливо Westinghouse продовжували використовуватися лише з невеликими змінами. Касети нового зразка, які враховують особливості російських установок, тільки проходять процес погодження з регулятором", - пише німецьке видання.

При цьому опитані Sueddeutsche Zeitung експерти атомної галузі сумніваються в неупередженої оцінки ситуації, що склалася новим керівництвом Державної інспекції з ядерного регулювання України (ДІЯРУ).

"Останні новини не надають спокою: Арсеній Яценюк звільнив давнього голови ДІЯРУ "за власним бажанням" і замінив його на недавнього менеджера компанії "Енергоатом". Звільнений регулятор виробляв, на думку німецьких партнерів, враження людини чесного і компетентного. Новий глава поки дивиться на світ через призму своєї колишньої компанії, в тому числі і з питань палива для АЕС", - наголошується в публікації.

Видання наводить слова Бориса Костюковського, завідувача відділом прогнозування атомної та відновлюваної енергії Інституту загальної енергетики Академії наук України, який висловив надію, що в питаннях регулювання атомної енергетики при прийнятті рішень новий глава ДІЯРУ буде керуватися аналізом реальних ризиків, а не політичною кон'юнктурою.