ua en ru

Новим лідером "Аль-Кайеди" став Айман аз-Завахірі

Новим лідером радикального угрупування "Аль-Кайєда" став Айман аз-Завахірі. Таке повідомлення сьогодні з'явилося на інтернет-сайті організації, передає РБК із посиланням на Associated Press.
Айман аз-Завахірі - 59-річний єгиптянин, якого вважають одним з найбільш небезпечних членів "Аль-Кайеди". Він був найближчим посібником попереднього ватажка угрупування Усами бен Ладена. У вересні 2010 р. Президент США Барак Обама заявив, що упіймання або знищення Айман аз-Завахірі залишається високим пріоритетом для американської влади.
Нагадаємо, Усама бен Ладен був вбитий 2 травня в м. Абботтабаде, розташованому в 50 км від Ісламабаду, столиці Пакистану. "Терорист номер один" був знищений в результаті наземної операції за підтримки з повітря: після перестрілки, що зав'язалася, ідейний натхненник "Аль-Кайєди" був убитий пострілом в голову. Пізніше з'явилася інформація про те, що він був похований в Аравійському морі. З тих пір це угрупування неодноразово висловлювало бажання відплати. При цьому, на думку глави ЦРУ США Леона Панетти, на території Іраку знаходяться близько 1 тис. бойовиків "Аль-Кайєди".