ua en ru

Нові вибори Президента Молдови призначені на 16 грудня 2011 р

Нові вибори Президента Молдови призначені на 16 грудня 2011 р. Як повідомили в молдовському парламенті, відповідну постанову про встановлення нової дати виборів глави молдовської держави прийняли сьогодні депутати найвищого законодавчого органу.
Нагадаємо, раніше парламент Молдови призначив вибори Президента на 18 листопада ц. р., проте вони не відбулися через те, що в обумовлені терміни не був зареєстрований жоден кандидат на посаду глави молдовської держави. Правлячий "Альянс за європейську інтеграцію", а також опозиційна Партія комуністів Молдови заявили тоді, що не висуватимуть своїх кандидатів на посаду Президента на вибори 18 листопада, оскільки їм не вистачає голосів для їх обрання.
Молдова є парламентською республікою, і Президента тут вибирають депутати парламенту. При цьому кандидатура на посаду Президента може бути висунута тільки за умови її підтримки не менше ніж 15 депутатами. Президент обирається в парламенті трьома п'ятими голосів (мінімум 61 з 101). Правлячій нині в Молдові коаліції для самостійного обрання Президента не вистачає двох голосів. Їх вона сподівається отримати за рахунок домовленостей з трьома депутатами, що вийшли недавно з фракції Партії комуністів.
1 грудня 2011 р. парламент Молдови прийняв поправки в закон про процедуру виборів Президента республіки, які обумовлюють, що вибори глави молдовської держави вважатимуться недійсними, якщо в них візьме участь менше трьох п'ятих депутатського корпусу, тобто менше 61 депутата з 101. При цьому в законі уточнено, що участь депутатів у виборах передбачає реєстрацію і присутність парламентаріїв на спеціальному засіданні по виборах Президента Молдови, отримання бюллетеня і, безпосередньо, участь в самому процесі таємного голосування.
Зміни, що передбачають визнання недійсними виборів Президента при участі в них менше 3/5 депутатів, були прийняті парламентською більшістю, що представляє правлячий "Альянс за європейську інтеграцію". Це було зроблено, щоб уникнути в майбутньому можливість бойкоту виборів Президента Молдови, коли депутати від опозиції не беруть участь в процедурі голосування, добиваючись, таким чином, розпуску парламенту, який є можливим після двох невдалих спроб обрання глави держави.
Молдова вже більше двох років живе без обраного Президента, що є світовим рекордом. Через необрання Президента Молдови з 2009 р. були розпущені вже парламенти республіки двох скликань. Останні дострокові парламентські вибори в країні відбулися 28 листопада 2010 р.