ua en ru

Усі нові школи в Україні будуватимуть з відкритим простором у класах

Усі нові школи в Україні будуватимуть з відкритим простором у класах Фото: шкільний клас (УНІАН)

Зразком реалізації такого простору є "школи майбутнього" у Фінляндії

Нові державні будівельні норми, які вступили в дію 1 вересня 2018 року, передбачають проектування відкритого навчального простору для групових занять у навчальних закладах при їх новому будівництві або реконструкції. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ.

Як зазначили в прес-службі, раніше в школах передбачалася виключно фронтальна форма шкільних занять, це коли парти стоять рядами одна за одною. Відтак не було можливості проводити різні групові, ігрові та індивідуальні заняття у класах. Тепер в школах будуть робити відкритий простір для дітей.

У Мінрегіоні зазначили, зразком реалізації цього досвіду є "школи майбутнього" у Фінляндії.

Відповідно до змін у ДБН, передбачено збільшення площі класу на одного учня: якщо раніше при фронтальній формі занять передбачалося 2 кв. м, то за новими нормами вона складає 3 кв. м при змішаній формі навчання.

Також в оновленому ДБН "Будинки і споруди. Заклади освіти" введено:

обов’язкову енергомодернізацію будівель навчальних закладів;

обов’язкове облаштування інклюзивного простору для можливості навчання дітей з інвалідністю;

обов’язкове влаштування дверей з вільним відчиненням зсередини - двері "Антипаніка".

Нагадаємо, нові будівельні норми (ДБН), які вступили в силу з 1 вересня, передбачають обов'язкове проектування велосипедних доріжок і смуг під час нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту українських доріг.

Зазначимо, що з 1 жовтня в силу вступили оновлені ДБН з проектування дошкільних установ, які містять норму про можливість проектувати невеликі дитсадки, вбудовані в житлові будинки. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України вивчає можливість дозволити проектування невеликих вбудованих у житлові будівлі початкової школи (1-4 класи).