ua en ru

Нові санкції США проти Росії можуть спровокувати сильне падіння рубля, - Bank of America

Нові санкції США проти Росії можуть спровокувати сильне падіння рубля, - Bank of America Фото: санкції (колаж РБК-Україна)

Сценарій, що передбачає санкції США по суверенному боргу, малоймовірний

Нові санкції Сполучених Штатів Америки (США) проти Російської Федерації (РФ) можуть спровокувати сильне падіння рубля. Про це повідомляє Bank of America Merrill Lynch (BAML), передає Reuters.

"Введення санкцій США, передбачають заборону на купівлю російських Облігацій федеральної позики, стане основним ризиком для Москви в 2018 році", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, BAML підкреслив, що сценарій, який передбачає санкції США по суверенному боргу, малоймовірний, а також передбачив, що у випадку його здійснення влади РФ швидше за все, зможуть впоратися з наслідками.

Наголошується, що на нерезидентів в цілому припадає трохи більше 51 млрд доларів на російського ринку суверенного боргу: їх частка в зовнішньому борзі становить 36,6% (14,5 млрд доларів), у внутрішньому, тобто в облігації федерального позики, - 33,2% (37,2 млрд доларів).

"Тиск може бути істотним і, ймовірно, буде залежати від масштабів введених санкцій. Зокрема, спроба повністю відрізати РФ від зовнішніх ринків капіталу може спровокувати поновлений попит (на тверду валюту), аналогічний такого сплеску попиту в кінці 2014 року", - йдеться в заяві BAML.

Так, аналітики вважають, що ефект буде відчуватися більше всього на рублі, можливе повторення 2014 року, коли Центральний банк витратив мільярди, захищаючи валюту, різко підвищив процентні ставки і в кінцевому підсумку дозволив їй плавати.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про заклики прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова не називати ситуацію з рублем "обвалом" у січні 2016 року. Тоді курс долара на Московській біржі перевищив рівень 84 рублів - вперше з деномінації в 1998 році, на тлі продовження зниження цін на нафту.

"Центральний банк досить уважно стежить за ситуацією і аналізує її. Я не вживав би слово обвал. Курс дійсно змінюється, курс волатильний, це далеко не обвал. У даному випадку немає підстав вважати, що у ЦБ відсутні будь-які сценарії, покликані уникнути дійсно обвальних змін", - запевнив речник російського президента.