ua en ru

Нові правила дорожнього руху сьогодні вступили в силу в Україні

Нові правила дорожнього руху сьогодні вступили в силу в Україні Фото: з сьогоднішнього дня в Україні діятимуть нові правила дорожнього руху

Зміни пов'язані з прийняттям ЗУ "Про національну поліцію"

У зв'язку з прийняттям Закону України "Про національну поліцію" було оновлено вже існуючі законодавчі акти, які стосуються відповідальності за порушенням правил безпеки дорожнього руху. Новими нормами вводиться система відеофіксації порушень правил дорожнього руху, система штрафних балів, а відповідальність за порушення ПДР закон покладає на власника автівки, йдеться в документі.

Так, у листопаді на дороги повинна повернутися фото - і відеореєстрація порушень. Де і коли будуть встановлені камери, ще невідомо.

Разом з тим, при фото - і відеореєстрації вас, як власника автомобіля, автоматично будуть визнавати винним. Тобто, не важливо, хто саме сидів за кермом у момент порушення. Відповідатиме власник автомобіля. Якщо ви не згодні з рішенням системи, вам доведеться оскаржувати його в суді. Інших варіантів не передбачено. Після того, як камера зафіксує правопорушення, власнику автомобіля відправлять повідомлення про те, що його оштрафували, а також посилання на сторінку в інтернеті, де він може подивитися відео або фото порушення. Штраф можна сплатити протягом 30 днів. Або оскаржити протягом 10 днів.

Окрім того, у листопаді також почне діяти бальна система покарань. Наприклад, якщо водій перевищить швидкість, це автоматично зафіксує камера спостереження за дорожнім рухом, потім система відправить дані співробітникові поліції, який в свою чергу повинен визначити власника автомобіля і протягом трьох днів вислати йому інформацію про те, що з нього зняли бали за порушення правил дорожнього руху.

Якщо ж водій порушував правила занадто часто, і балів у нього не залишилося, то співробітник МВС має виписати грошовий штраф і теж відправити повідомлення.

Разом з тим, балами можна розплатитися тільки, якщо порушення зафіксовано фото - і відеоприборами. У разі, якщо порушника зупиняє поліцейський, балами розрахуватися не можна.

В законі є перелік порушень, на які поширюється бальна система. За кожне з них будуть знімати по 50 балів. Якщо врахувати, що в рік обіцяють давати 150 балів, виходить, що їх вистачить рівно на три порушення.

Список порушень, за які можна розплатитися балами, виглядає так:

- перевищення швидкості (більше, ніж на 20 км на годину, але менше, ніж на 50 км на годину);

- проїзд на заборонний сигнал світлофора або регулювальника);

- порушення вимог дорожніх знаків та розмітки;

- порушення правил перевезення вантажів і буксирування;

- порушення правил зупинки, стоянки або паркування;

- порушення правил проїзду пішохідних переходів, перехресть і зупинок;

- проїзд по тротуару або пішохідної доріжки;

- порушення правил обгону і зустрічного роз'їзду;

- порушення правил дистанції;

- порушення правил руху на автомагістралі;

- порушення правил використання освітлювальних приладів.

Нагадаємо, в Україні сьогодні вступив в силу закон "Про національну поліцію".