ua en ru

У Новій Зеландії збирають підписи за перейменування країни: як пропонують назвати

У Новій Зеландії збирають підписи за перейменування країни: як пропонують назвати Фото: у Новій Зеландії збирають підписи за перейменування країни (pixabay.com)

Корінні жителі Нової Зеландії вимагають перейменувати країну. Вони хочуть, щоб архіпелаг носив назву "Аотеароа", як вони називають його самі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на RNZ.

Співкерівники партії Маорі Равірі Вайтіті і Деббі Нгарева-Пакер сьогодні запустили петицію, мета якої - змінити назву країни на Аотеароа і використовувати назви корінного населення те-рео для всіх міст, селищ і місцевостей до 2026 року.

"Давно пора повернути те-рео його законне місце в якості першої та офіційної мови цієї країни. Ми - полінезійська країна, ми - Аотеароа", - сказав Вайтіті.

Нгарева-Пакер сказала, що зміна назв уантуа і нав'язування колоніальної програми в системі освіти на початку 1900-х років призвели до того, що рівень володіння те-рео серед корінного населення знизився з 90% в 1910 році до 26% в 1950 році.

"Всього за 40 років колонізаторам вдалося успішно позбавити нас мови, і наслідки цього ми відчуваємо досі", - сказала вона.

Прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн нагадала, що для найменувань топоніми можуть використовуватися як англійська, так і ті рео, оскільки мова Маорі є однією з офіційних в країні.