ua en ru

Нововведення по житлових субсидіях не стосуються пенсіонерів та безробітних, - Мінсоцполітики

Нововведення по житлових субсидіях не стосуються пенсіонерів та безробітних, - Мінсоцполітики Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Конкретних цифр скорочення кількості тих, хто буде претендувати на субсидію, наразі немає

У Міністерстві соціальної політики заявили, що нові правила призначення житлових субсидій, які починають діяти з 1 травня 2018 року, не торкаються малозабезпечених людей, пенсіонерів чи офіційно зареєстрованих безробітних. Про це повідомляється на сайті міністерства.

"В результаті застосування нових правил призначення субсидій жоден з тих, хто потребує допомоги не постраждає. Нові правила призначення житлових субсидій, які починають діяти з 1 травня 2018 року, не торкаються малозабезпечених людей, пенсіонерів чи офіційно зареєстрованих безробітних", - йдеться у повідомленні.

Так, скоротиться кількість тих, хто звертається за субсидіями, "маючи насправді доходи достатні для того, щоб самостійно сплачувати за комунальні послуги".

"Витрачати кошти платників податків, а тим більше в формі прямих грошових виплат, для того, щоб покривати неекономне споживання, утримання великих будинків, витрати тих, хто приховує свої доходи, є порушенням соціальної справедливості", - зазначили у відомстві.

Відповідно до нової програми житлових субсидій, субсидію перепризначатимуть на новий період двічі на рік – у травні і жовтні. Як і раніше, для більшості субсидіантів субсидії перепризначатимуть автоматично, з урахуванням доходів за попередні два квартали.

Як зазначається, повторно заяву і декларацію потрібно буде подати сім’ям, які станом на травень 2018 року матимуть понад двомісячну заборгованість за житлово-комунальні послуги і не погасять її до червня 2018 року.

В результаті очікується, що по окремим категоріям зменшиться кількість тих, хто буде звертатися за субсидіями на наступний період. Зокрема, власникам елітних будинків, нових автомобілів, тим, хто працює в тіньовому секторі економіки, отримати субсидію буде набагато складніше.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів України прийняв зміни в порядок надання субсидій на житлово-комунальні послуги, які мають на увазі перехід до їх монетизації.