ua en ru

Кабмін змінив правила оформлення житлових субсидій

Кабмін змінив правила оформлення житлових субсидій Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Уряд почав перехід до монетизації субсидій

Кабінет міністрів України прийняв зміни в порядок надання субсидій на житлово-комунальні послуги, які мають на увазі перехід до їх монетизації. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Кабінету міністрів України.

"Передбачається, що вже в наступному опалювальному сезоні субсидії будуть видаватися живими грошима, а це значить, що їх одержувачі можуть залишати собі зекономлені кошти. Таким чином монетизація стане додатковим стимулом для енергоефективності", - повідомили в Кабміні.

Крім монетизації, Кабмін також зайнявся зміною розрахунку субсидій. Нові правила, повідомляють в уряді, "скоротять випадки зловживань, які, на жаль, стали нерідкі. Люди, які просто приховують свій стан, не зможуть користуватися програмою і паразитувати за рахунок платників податків".

Зміни також передбачають, що якщо у власності сім'ї є автомобіль, яким менше п'яти років, крім мопеда і автомобілів, наданих органом соціального захисту населення, субсидія не призначатиметься. Також відтепер необхідно буде вказувати в деклараціях доходи від оренди майна, зокрема, від здачі в оренду квартири.

Крім того, з 1 травня 2018 року субсидія скасовується, якщо площа квартири перевищує 120 квадратних метрів, а будинку - 200, крім дитячих будинків сімейного типу і прийомних сімей.

Нові правила вводяться і для безробітних, їм тепер необхідно буде стати на облік у центр зайнятості, інакше людям працездатного віку, які претендують на субсидію, органи соцзахисту автоматично будуть рахувати дохід в три прожиткових мінімуми - 5 тис. 286 грн.

З метою стимулювання енергозбереження також з 1 травня 2018 року соціальна норма на газове опалення буде наближена до реальних обсягів споживання і становитиме 4,5 м3 на 1 м2 площі, електроопалення – 30 кВт.год на 1 м2 площі. При призначені субсидії на понаднормову площу житла, норма може бути збільшена не більш ніж на 30%.

У свою чергу змінені умови оформлення субсидії для внутрішньо переміщених осіб, відтепер вони зможуть оформити субсидії без укладення договорів на оренду житла - на підставі заяви та декларації, також була спрощена процедура отримання субсидій жителями об'єднаних територіальних громад.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, влада має намір переглянути соціальні нормативи споживання комунальних послуг, щоб скоротити бюджетні витрати на виплату субсидій з наступного опалювального сезону.