ua en ru

Новобудови Києва почнуть переводити на альтернативні джерела енергії

Зростання вартості енергоресурсів змушує будівельні компанії шукати альтернативний метод забезпечення об'єктів. І якщо сьогодні 90% новобудов традиційно забезпечуються міськими інженерними мережами, то в майбутньому ситуація може кардинально змінитися

Зростання вартості енергоресурсів змушує будівельні компанії шукати альтернативний метод забезпечення об'єктів. І якщо сьогодні 90% новобудов традиційно забезпечуються міськими інженерними мережами, то в майбутньому ситуація може кардинально змінитися

Ситуація на енергетичному ринку України змушує забудовників переглядати підходи до забезпечення споруджуваних будинків теплом, електрикою, газом. В майбутньому інженерні системи з поновлюваними джерелами енергії отримають активний розвиток, прогнозує Юрій Государський, головний інженер проектів АМ "Архиматика".

"Зростання вартості енергоресурсів змушує шукати альтернативний метод забезпечення об'єктів. І якщо сьогодні 90% новобудов традиційно забезпечуються міськими інженерними мережами, то в майбутньому ситуація може кардинально змінитися", - говорить експерт.

За його словами, кількість забудовників, які цікавляться забезпеченням об'єктів інженерними мережами з поновлюваними джерелами енергії, за останній рік суттєво зросла.

"Ми зараз працюємо над проектами, де забудовникам запропоновано декілька варіантів забезпечення об'єктів - міські мережі і системи з використанням альтернативних джерел енергії. Другий варіант, незважаючи на більш дорогу реалізацію, викликає більший інтерес, оскільки дозволяє економити до 60% енергоресурсів щорічно при експлуатації будівель. До того ж такі об'єкти менш залежні від енергетичних криз в країні", - говорить експерт.

Причиною відсутності масового застосування альтернативних видів енергії в будівництві експерт називає досить низькі тарифи на тепло, газ і електрика в Україні.

"Держава тримало соціальні розцінки на газовому ринку і дотуючи вугільну галузь. У будь-якій розвиненій державі тепло, газ, електрика - це дороге задоволення, так як там ціни ринково обґрунтовані. З цієї причини системи з альтернативні видами енергії в Україні не розвивалася. Імпульс розвитку у нас в країні дасть зростання тарифів. Населення буде шукати не тільки недороге житло, але і подальшу економну експлуатацію. Тому забудовники були вимушені звернутися до даної ніші для створення комерційно привабливих об'єктів", - говорить Государський.

За його словами, якщо у покупця буде стояти вибір купити квартиру за 10 тис. грн/кв. м з щомісячними комунальними платежами в 2 тис. грн і з перспективою зростання тарифів або ж придбати житло такого ж класу з вартістю квадратного метра, наприклад, 12 тис. грн, але з комунальними витратами в 800 грн щомісяця в екологічному будинку, то більшість, швидше за все, віддасть перевагу другому варіанту.
За матеріалами: "Діло"