ua en ru

Новини України за 8 серпня: відмова в екстрадиції Шепелєва та арешт Медяника

Новини України за 8 серпня: відмова в екстрадиції Шепелєва та арешт Медяника Фото: за словами прокурора, Медяник міг покинути країну

Найголовніше за понеділок

Новини України та світу за 8 серпня: РФ відмовила Україні в екстрадиції екс-нардепа Олександра Шепелєва, суд заарештував на 2 місяці колишнього регилнала Володимира Медяника, з "Приватбанку" виведені 19 млрд гривень рефінансування НБУ, СБУ запобігла три теракту на Львівській залізниці, а в лікарні Пакистану стався вибух.

Відмова в екстрадиції Шепелєва

Екс-глава Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький заявив про те, що колишнього нардепа від Блоку Юлії Тимошенко Олександра Шепелєва випустили на свободу з російського СІЗО. Також він додав, що на його думку, ГПУ та Мін'юст України не доклали достатніх зусиль для екстрадиції Шепелєва в Україну. У свою чергу, заступник генпрокурора Євген Єнін заявив про те, що РФ відмовила Україні в екстрадиції екс-нардепа Олександра Шепелєва. За його словами, російська сторона послалася на ст. 19 Конвенції про правову допомогу 1993 року - видача особи шкодить інтересам нацбезпеки РФ. Також, він зазначив, що Генпрокуратура вже звернулася до Росії з вимогою роз'яснень з приводу Шевельова. Крім того, в ГПУ заявили, що відмова в екстрадиції Шепелєва пов'язаний з його співпрацею з ФСБ. Відзначається, що відомство має в своєму розпорядженні документи, які це підтверджують співпрацю.

Арешт Медяника

Суд задовольнив клопотання прокурорів і заарештував на 2 місяці колишнього народного депутата від Партії регіонів Володимира Медяника. Так, екс-регіонал підозрюється в організації та створенні терористичної угруповання ЛНР. Прокурор Павло Кожухивский зазначив, що якщо підозрюваного залишити на волі, то він виїде в Луганськ, Крим, або покине країну. Крім того, за словами прокурора, сторона звинувачення має показаннями свідків проти Медяника, відеозаписами протестів і сесійних засідань Луганської обласної ради, а також були проведені відповідні експертизи.

Висновок 19 млрд рефінансування з "Приватбанку"

Згідно з постановою Печерського райсуду Києва, у 2014 році з "Приватбанку" були виведені 19 млрд гривень, наданих Нацбанком в рамках рефінансування. Так, в документі йдеться про те, що Головним слідчим управлінням ГПУ встановлено факт надання "ПриватБанком" кредитів 42 фірмам, підконтрольним банку. Кредити були надані під заставу майнових прав, а суми кредитування становили від 18 до 73 млн гривень. Слідство з'ясувало, що грошові кошти були переведені на рахунки цих фірм в якості оплати отримання товарів від нерезидентів по сумнівним договорами, однак, на даний момент товари так і не поставлені, а грошові кошти не повернені банку. З цієї причини суд прийшов до висновку, що працівники "Приватбанку" не відшкодували збитки внаслідок невиконання умов кредитних договорів, зробивши розкрадання зазначених коштів.

СБУ запобігла три теракту на Львівській залізниці

Прес-центр СБУ повідомив про те, що оперативники затримали п'ятьох членів терористичної групи, які планували одночасно підірвати залізничні колії в трьох різних напрямках від Львова. Зазначається, що один з терористів був затриманий під час закладення вибухівки. Також повідомляється, що під час обшуків у затриманих вилучили гранатомети, гранати, п'ять кілограмів вибухівки марки IX 25 і 600 грамів тротилу, три електродетонатори, три пістолети та набої різного калібру.

Вибух у Пакистанському лікарні

У лікарні Пакистану вчора стався вибух. Наголошується, що це сталося після того, як туди привезли тіло вбитого колишнього президента Асоціації колегії адвокатів Белуджистана Біляля Анвара Каси. Вибух стався в той момент, коли в лікарню прибули колеги загиблого, знайомі та журналісти, а відразу після вибуху невідомий відкрив вогонь. Повідомляється, що в результаті події загинули 93 людини. Відповідальність за вибух взяло на себе ИГИЛ.

Читайте також: інтерв'ю з постом України в США Валерієм Чалим.