ua en ru

Новини України за 5 липня: дозвіл на арешт Онищенко і нові справи за нардепам

Новини України за 5 липня: дозвіл на арешт Онищенко і нові справи за нардепам Фото: Олександр Онищенко

Найголовніше за вівторок

Новини України та світу за 5 липня, Верховна Рада дозволила арешт нардепа Олександра Онищенка, Юрій Луценко обіцяє нові подання про притягнення до відповідальності нардепів, Петро Порошенко виразив упевненість, що поверне окупований Донбас політико-дипломатичним шляхом, Мустафа Найєм заявив, що реформування МВС не вистачає коштів, а Мін'юст запобіг рейдерські дії на 125 млрд гривень

Дозвіл на арешт Онищенко

Головною новиною України за 5 липня стало те, що 263 нардепи проголосували за дозвіл на арешт Олександра Онищенка. Крім того, 265 парламентаріїв схвалили його затримання. Однак нічого цього не відбулося, так як нардеп в даний момент знаходиться не в Україні. Як сам він написав у себе в Facebook, "я прийняв рішення не дозволити себе показово заарештувати в залі ВР, зараз готуюся до Олімпіади, на тренуваннях в Австрії". У той же час, Юрій Луценко вважає, що будь-яка країна, крім РФ, буде співпрацювати з нами по видачі громадянина Онищенко". Також він додав, що українська сторона розраховує і на видачу Онищенко Бразилією в разі його прибуття на Олімпіаду. Однак міністр молоді та спорту Ігор Жданов заявив про те, що нардеп не буде представляти Україну на літній Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро.

Новини України за 5 липня: дозвіл на арешт Онищенко і нові справи за нардепамФото: Рада дозволила арешт Онищенко - головна новина України за 5 липня

Луценко обіцяє нові подання про притягнення до відповідальності нардепів

Юрій Луценко обіцяє, що подання на притягнення до відповідальності Онищенко буде не останнім поданням щодо нардепів. Крім того, генпрокурор анонсував відкриття другого кримінальної справи про корупцію в "Укргазвидобуванні". Також, за його словами, зараз в фіктивні підприємства, через які злочинна група нардепа Олександра Онищенка виводила кошти, проводяться обшуки.

Новини України за 5 липня: дозвіл на арешт Онищенко і нові справи за нардепам

Фото: друга справа прокуратура відкриє найближчим часом

Порошенка про повернення Донбасу

Ще однією важливою новиною України було вшанування річниці визволення Слов'янська. Петро Порошенко взяв участь в урочистостях і в ході свого виступу він заявив про те, що поверне окупований Донбас політико-дипломатичним шляхом. Також президент зазначив, що успіхи української армії в антитерористичній операції на Донбасі позбавили РФ ілюзії "швидкої перемоги". "Знайдені резерви, які направляються в загальний фонд обласних бюджетів Донецької і Луганської областей. Вони підуть на вирішення першочергових завдань із відновлення інфраструктури та соціальної сфери", - додав Порошенко.

Новини України за 5 липня: дозвіл на арешт Онищенко і нові справи за нардепам

Фото: президент України вірить у вирішення конфлікту на Донбасі за допомогою дипломатії

На реформування МВС не вистачає

Мустафа Найєм повідомив про те, що МВС не вистачає грошових коштів на реформування. Не новиною для України була заява, що "сьогодні і техніка старіє, і форма, і уніформа, і взуття, і ті прилади, якими користуються поліцейські - це все коштує величезних грошей". Крім того, великою статтею витрат є зарплата поліцейських. За словами Найєма, нинішній бюджет України, рівень ВВП і економічний ріст не дозволяють в повній мірі містити всю поліцію, особливо після переатестації на заявлений рівень зарплати.

Новини України за 5 липня: дозвіл на арешт Онищенко і нові справи за нардепам

Фото: бюджет України, рівень ВВП і економічний ріст не дозволяють містити всю поліцію

Мін'юст запобіг рейдерські дії на 125 млрд гривень

Позитивною новиною для України була заява глави Мін'юсту Павла Петренка, він повідомив, що відомство запобігло рейдерські дії на суму 125 млрд гривень. За його словами, "найкращою відповіддю на рейдерство" є судова реформа. Крім того, Петренко зазначив, що Мін'юст та комісія з розгляду скарг на дії державних реєстраторів не допускає порушення прав інвестора і позбавлення його прав на майно або бізнес. Петренко пояснив, що право власності по встановленню рейдерських дій поновлюється протягом двох тижнів. Дані за результатами таких перевірок Мін'юст передає в правоохоронні органи.

Новини України за 5 липня: дозвіл на арешт Онищенко і нові справи за нардепам

Фото: Петренко відзначив високий рівень рейдерства в Україні

Читайте також: авторські матеріали про те, як Україна має намір захищати свої інтереси в транзитній війну з РФ, а також про те, що Кабмін має намір ввести компенсацію цін на ліки.

Всі головні новини України за 4 липня читайте на РБК-Україна.