ua en ru

Новини України за 4 липня: підтримка від НАТО і автофиксация порушень ПДР

Новини України за 4 липня: підтримка від НАТО і автофиксация порушень ПДР Фото: Йенс Столтенберг

Найголовніше за понеділок

Новини України та світу за 4 липня: Йенс Столтенберг обіцяє Україні новий рівень підтримки з боку НАТО, МВС запустив пілотний проект системи автофиксации порушень на дорогах, РФ посилила обмеження на транзит українських товарів, рівень тіньової економіки України знизився до 40% ВВП, а Петро Порошенко схвалив зниження акцизів на імпорт б/у автомобілів.

Новий рівень підтримки України від НАТО

Генсек НАТО Йенс Столтенберг заявив про те, що на варшавському саміті практична і політична підтримка України з боку альянсу вийде на новий рівень. зокрема, він зазначив, що мова йде про прийняття комплексного пакету допомоги, який буде включати стратегічну дорадчу підтримку. За його словами, до вже наданої допомоги будуть додані нові проекти різноманітної діяльності через трастові фонди. "Туди будуть включені проекти, які, зокрема, стосуватимуться гібридної війни, знешкодження вибухових пристроїв і стратегічних комунікацій", - заявив генсек альянсу.

Новини України за 4 липня: підтримка від НАТО і автофиксация порушень ПДР

Фото: на саміті у Варшаві приймуть новий комплексний пакет допомоги Україні

Автофиксация порушень ПДР

Міністерство внутрішніх справ запустив пілотний проект роботи системи автоматичної фіксації порушень ПДР. Так, за словами глави відомства Арсена Авакова, камера фіксує перевищення швидкості, після чого дана інформація передається в центр обробки даних Нацполиции. Далі інформація обробляється оператором – поліцейським, з використанням наявних баз даних МВС. В результаті обробки виноситься електронне адміністративне постанову, яка в подальшому буде направлятися власнику транспортного засобу. На даний момент будуть використовуватися дані, отримані з камер, встановлених у місті Києві по вул. Про. Теліги,61, а також в Одесі на транспортній розв'язці "Клеверний міст". Також міністр додав, що "це дозволить суттєво знизити рівень аварійності на дорогах, зменшить кількість загиблих і травмованих громадян".

Новини України за 4 липня: підтримка від НАТО і автофиксация порушень ПДР

Фото: мета проекту - автофиксация порушень швидкісного режиму за допомогою камер без участі поліцейського

РФ посилила обмеження на транзит укртоваров

Росія посилила обмеження на транзит українських товарів. Так, згідно з повідомленням Мінекономрозвитку РФ, тепер обмеження транзиту діє по відношенню не тільки Республіки Казахстан, але й Киргизької Республіки. Також повідомляється, що передбачено повну заборону товарів "під ембарго". Варто зазначити, що посилення обмежень може повністю зупинити транзит товарів через територію Росії.

Новини України за 4 липня: підтримка від НАТО і автофиксация порушень ПДР

Фото: посилення обмежень може повністю зупинити транзит товарів через територію РФ

Рівень тіньової економіки України знизився до 40% ВВП

МЕРТ повідомляє про те, що рівень тіньової економіки в Україні в 2015 році знизився на 3% порівняно з 2014 роком, і склав 40% ВВП. Так, відомство наводить динаміку тіньової економіки з чотирьох використовуваних методик за період з 2012 по 2015 роки. Повідомляється, що в першому кварталі минулого року цей показник підскочив до 46% ВВП, однак через квартал знизився до 42% ВВП, а в другому півріччі стабілізувався на рівні 40% ВВП. А за підсумками 2015 року рівень тіньової економіки істотно вище показників за 2011-2013 роки, складали 34-35% ВВП. Також наголошується, що його зниження заважає значна податкове навантаження на корпоративний сектор на тлі високих кредитних ставок, несприятлива зовнішньоекономічна ситуація на ключових товарних ринках, скорочення внутрішнього попиту, зростання витрат на імпортну сировину і матеріали із-за девальвації гривні і введення додаткового імпортного збору.

Новини України за 4 липня: підтримка від НАТО і автофиксация порушень ПДР

Фото: виходу економіки України з тіні, на думку МЕРТ, заважає аннкесия Криму, війна на Донбасі і втрата російських ринків збуту

Порошенко схвалив зниження акцизів на імпорт б/у автомобілів

Президент підписав закон, згідно з яким акцизи на імпорт старих автомобілів знижуються. Згідно з повідомленням прес-секретаря Порошенко Святослава Цеголко, нардепи домовилися в четвер внести в нього зміни, "щоб уникнути зловживань". Зазначимо, що закон буде діяти до 31 грудня 2018 року. За цей період на пільгових умовах можна ввезти не більше 3 автомобілів на одну людину.

Новини України за 4 липня: підтримка від НАТО і автофиксация порушень ПДР

Фото: нардепи домовилися в четвер внести зміни в закон

Читайте також: авторський матеріал з інтерв'ю про те, що думають про податкову реформу Гройсман, Данилюк і жителя півдня, а також про те, що "Укрзализныця" відмовилася від оновлення пасажирських вагонів.