ua en ru

Новини України за 18-20 березня: Порошенко анонсував процес з деокупації Криму та оприлюднено "список Савченко"

Новини України за 18-20 березня: Порошенко анонсував процес з деокупації Криму та оприлюднено "список Савченко" Фото: "список Савченко" був опублікований в п'ятницю

Головні новини за п'ятницю-неділю

Новини України та світу за 18-20 березня: президент Петро Порошенко анонсував переговори з деокупації Криму, оприлюднено список Савченко", авіакатастрофа в Ростові, в квітні Європарламент отримає пропозиції щодо безвізового режиму з Україною, а Канада розширила санкції проти Росії.

Крымнаш

Президент України Петро Порошенко повідомив, що ведуться переговори з деокупації Криму на основі міжнародних форматів, включаючи формат "Женева +". Крім цього, до процесу долучилася ООН. У п'ятницю організація провела засідання Ради безпеки, на якому констатувала критичну ситуацію з правами людини на півострові. Росія окупувала Крим 2 роки тому.

Порошенко

Фото: президент Петро Порошенко анонсував переговори

деокупації Криму

Оприлюднено список Савченко"

Санкційний "список Савченко", в який потрапили 46 осіб, та існування якого спростовує Росія, опублікувало на своєму сайті видання "Радіо Польща". У список, що має назву "Пропозиції щодо списку осіб, відповідальних за незаконне утримання Надії Савченко", Україна внесла голову ФСБ Росії Олександра Бортникова, голови Слідчого комітету РФ Олександра Бастрикіна, російських слідчих, прокурорів і суддів. У списку також два громадянина України - глава так званої "Луганської народної республіки" Ігор Плотницький і один з лідерів ЛНР Валерій Болотов.

Савченко

Фото: оприлюднено "список Савченко"

Авіакатастрофа в Ростові

Вранці 19 березня пасажирський лайнер Boeing 737-800, який летів з Дубаї зазнав аварії в аеропорту Ростова-на-Дону. Всього загинуло 62 людини: 55 пасажирів і 7 членів екіпажу. Серед загиблих пасажирів було 8 українців. Пошукова операція на даний момент завершена і експерти відтворили картину аварії літака. Однак причини аварії досі невідомі. Через авіакатастрофи в Ростові на суд до Надії Савченко може не потрапити її захист і ЗМІ.

ростов

Фото: рятувальники заверешили пошукову операцію

на місці катастрофи Boeing 777

Європа без кордонів

Президент Петро Порошенко очікує скасування віз у Європу в середині року. В п'ятницю він повідомив, що квітні 2016 року Європейський парламент і Європейська рада будуть внесені законодавчі пропозиції щодо надання Україні безвізового режиму з Європейським союзом. Чехія вже заявила, що згодна підтримати таке рішення. Тримаємо кулаки.

безвізовий режим

Фото: скасування віз для українців у Європу очікують в середині року

Кленові санкції

Канада розширила санкції проти Росії. Міністерство закордонних справ держави додатково внесло в санкційний список стосовно Росії 2 людини та 10 компаній і банків. Росія вже пообіцяла прийняти контрзаходи. Крім цього, ЄС закликав країни, що входять в ООН підтримати санкції проти РФ. Росія прогнозовано назвала заклик лицемірним. Але не все так райдужно. З іншого боку, Сербія в черговий раз підтвердила відмову від приєднання до санкцій проти РФ, а віце-канцлер ФРН Зігмар Габріель закликав створити умови, які дозволили б скасувати санкції проти Росії.

канада санкції

Фото: Канада розширила санкції проти РФ

Читайте також як чиновників змусять вивернути кишені.