ua en ru

Новини України за 16 серпня: обшуки у заступника голови ДПС та зняття недоторканності з Чауса

Новини України за 16 серпня: обшуки у заступника голови ДПС та зняття недоторканності з Чауса Фото: поліція та прокуратура провели обшуки у Василя Серватюка

Найголовніше за вівторок

Новини України та світу за 16 серпня: прокуратура і поліція провели обшуки у заступника голови ДПС Василя Серватюка, ГПУ направила до Ради подання на зняття недоторканості з судді Миколи Чауса, Сергій Машковський подав у відставку з посади голови Житомирської ОДА, українська розвідка очікує масштабні провокації на Донбасі, Westinghouse спростовує плани з будівництва заводу ядерного палива в Україні

Обшук у заступника голови ДПС

Вчора до першого заступника голови Держприкордонслужби Василю Серватюку прийшли в гості військова прокуратура і поліція. Але не просто так, а з обшуком. Подібні заходи були проведені також в Західному регіональному управлінні і Чопском погранотряде. Шукали там факти співучасті військових посадових осіб у незаконній вирубці 663 дерев цінних порід та подальшого продажу їх за кордон. У ГПУ повідомили, що нарубали дерев прикордонники десь на 19 млн гривень. Крім того, чотирьом офіцерам Чопського прикордонного загону було оголошено підозру та обрано запобіжні заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. За даний злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 5 до 7 років.

Зняття недоторканності з Чауса

Судді Миколі Чаусу, який запам'ятався своєю звичкою зберігати гроші в банках, не пощастило. Вчора на день з відпустки вийшов голова Верховного суду і направив до Ради подання на зняття з нього недоторканності. Хоча, може, й пощастило, адже навряд чи парламент піде цьому прикладу і збереться на позачергове засідання. Та й це подання ще має розглянути комітет з питань правової політики та правосуддя парламенту, куди Андрій Парубій вже направив його. Крім того, не факт, що Чаус добровільно здасться в руки закону – він пішов у позапланову відпустку ще 10 серпня і на допит не з'явився.

Відставка голови Житомирської ОДА

Сергій Машковський вирішив піти у відставку з посади Житомирської обласної державної адміністрації. За його словами, заяву він написав за власним бажанням, однак причину свого рішення не назвав. Сказав, що почекає з поясненнями, поки його заяву не підпише президент.

Українська розвідка очікує масштабні провокації на Донбасі

Головне управління розвідки Міноборони заявило про те, що на Донбасі очікуються масштабні провокації. Зокрема, повідомляється, що проросійські бойовики наводяться в бойову готовність, а основні сили зосереджені на підтримці боєздатності, ротації та посилення передових підрозділів, а також на зміцненні фортифікаційних споруд. Відзначається, що провокація "може передбачати імітацію наступальних дій сил АТО на Донецькому та Слов'янському напрямках".

Westinghouse спростовує плани з будівництва заводу в Україні

У Westinghouse спростували повідомлення голови Міненерго Ігоря Насалика про те, що компанія збирається побудувати завод ядерного палива в Україні. Зокрема, там заявили, що повідомили, що знайомі з планами українських чиновників, однак конкретних домовленостей немає. Як повідомив віце-президент, компанія розгляне свою участь у цьому проекті, якщо Україна сама знайде гроші на його будівництво.

Читайте також: авторські матеріали про те, як суддя Чаус дійшов до звинувачень у корупції, про те, що потрібно знати про єдиний реєстр декларацій чиновників, а також інтерв'ю з членом політичної підгрупи мінської контактної групи Ольгою Айвазовською.