ua en ru

Новини України за 15 лютого: можлива відставка Кабміну і блокада російських фур

Новини України за 15 лютого: можлива відставка Кабміну і блокада російських фур Фото: Арсеній Яценюк

Головні новини за понеділок

Новини України та світу за 15 лютого: в Україні тимчасово заборонено транзит російських фур, у Раді зареєстровано законопроект про незадовільну роботу Кабміну, комітет з євроінтеграції просить Раду проголосувати за безвізові закони, а прем'єр Туреччини Ахмет Давутоглу відвідав Україну.

Блокада російських фур

Історія з блокадою російських фур, яка почалася ще минулого тижня, сьогодні отримала офіційне продовження в урядовому документі. Зокрема, Кабінет міністрів прийняв рішення про тимчасове призупинення транзиту вантажівок РФ по території України. Таким чином в уряді відповіли на затримання українських фур в Росії. Втім, в Кремлі від цієї інформації відхрестилися, мовляв "не знаємо, не чули", "але будемо слідкувати". А російський прем'єр Дмитро Медведєв на всяк випадок пригрозив, що заборонить взагалі будь-яких автомобілів з України пересуватися по території РФ. Ситуацію з'ясовують на рівні міністерств - голова МІУ Андрій Пивоварський повідомив, що проводяться технічні консультації з російським відомством і європейськими партнерами.

Відставка Кабміну

16 февраля в Вехровной Раді буде "судним днем" для українського прем'єра Арсенія Яценюка і його Кабміну. Глава уряду зі всіма міністрами зроблять ще одну спробу відзвітувати перед парламентом. Мабуть нардепи вже передбачають чим це закінчиться, так як у Раді був зареєстрований проект постанови про визнання діяльності Кабінету міністрів незадовільною. Загроза насувається ще і з боку фракції "Самопомощ", яка з минулого тижня збирає підписи за відставку уряду Яценюка. А за словами спікера ВР Володимира Гройсмана, цілком можливо, що це питання можуть винести на голосування вже 16 лютого. Правда набереться голосів у парламенті - невідомо. "Народний фронт", наприклад, каже, що за відставку уряду голосувати не буде, на відміну від своїх колег з БПП.

Відставка Касько

Боротьба з корупцією в Україні, схоже, активно розвивається, правда у зворотний бік. Заступник генпрокурора Віталій Касько заявив, що йде у відставку. Каже, що не дають йому працювати, "політичне опікунство, пряме і тотальний тиск на слідчих і прокурорів, умисна професійна деградація, бездіяльність і безкарність" процвітають. Причини, за якими він прийняв таке рішення, він виклав у рапорті. У ГПУ заявили, що Касько піариться. А ось міжнародні партнери так не вважають, там стурбовані, що це перерве прогрес в українських реформах.

Безвізовий режим

Безвізовий питання знову на порядку денному. На тлі звіту уряду і можливості відставки Кабміну Яценюка, парламенту вирішили нагадати про те, що непогано б проголосувати нарешті за відповідні законопроекти. Комітет Ради з питань євроінтеграції схвалив внесені президентом правки і рекомендував підтримати всі ці документи в першому читанні. У комітеті також підкреслили, що вже в середу в ЄС будуть вирішувати розглядати питання надання безвізового режиму україна разом з Грузією, або ж ми все-таки відстаємо.

Візит турецького прем'єра в Україну

Україну відвідав прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу і поспілкувався з нашим головою уряду. За підсумками переговорів, Давутоглу запевнив, що Туреччина готова підписати угоду про зону вільної торгівлі з Україною. Яценюк, у свою чергу, вирішив не відкладати питання в довгий ящик, і заявив, що переговори з цього приводу відновлюватися у березні. Також турецький прем'єр висловив стурбованість тим, що Росія ставить під загрозу територіальну цілісність Азербайджану. Мало того, поки він виступав у Києві, РФ запустила балістичну ракету по Сирії, яка потрапила в школу і лікарню.

З поганого: вірус Зіку добрався до Росії. Хвора завезла його на територію країни з Домініканської Республіки.

Читайте також інтерв'ю з заступником голови МОЗ Віктором Шафранским, і авторський матерыал про заборону в Україні ще 15 російських каналів.