ua en ru

Новини України за 11-13 березня: провал Мінська і список Савченко

Новини України за 11-13 березня: провал Мінська і список Савченко Фото: Перемовини у Мінську знову не принесли результатів

Найголовніше за п'ятницю і вихідні

Новини України та світу за 11-13 березня: у ПАРЄ підкреслюють необхідність введення "списку Савченко", зустріч тристоронньої контактної групи в Мінську пройшла безрезультатно, учасники мирних переговорів щодо Сирії обговорюють питання федералізації країни, а парламент Фінляндії розгляне питання про вихід з єврозони. Про головні новини України за вихідні читайте на РБК-Україна.

Список Савченко

В ПАРЄ і в Європарламенті кажуть про необхідність "списку Савченко". У цей список потрапляють всі причетні до незаконного поводження з української льотчицею, і очолює його Володимир Путін. Тим часом вихід Надії з сухе голодування проходить важко, і її здоров'я погіршується. Адвоката Микола Полозов оцінив її стан як критичний, і розповів, що українських лікарів до ув'язненої досі не пускають, а від огляду російськими медиками вона відмовляється сама. Крім того, Мін'юст РФ відповів на вимогу України повернути чотирьох політв'язнів. У відомстві повідомили, що розглянуть це звернення протягом 30 днів. Також стало відомо про долю одного з них - Олександр Кольченко знаходиться в ізоляторі в Челябінській області.

Новини України за 11-13 березня: провал Мінська і список Савченко

Фото: стан здоров'я Савченко погіршується

Провал Мінська

Мінське засідання, за традицією пройшов безрезультатно. Ні по одному з питань відкриття КПП Золоте, умови проведення місцевих виборів на окупованому Донбасі, додержання режиму тиші, обмін заручниками - не була досягнута якась домовленість. Мало того, бойовики навіть не вважають за потрібне дотримуватися заборони на проведення навчань біля лінії розмежування, про що домовилися в ході минулої зустрічі. до Речі, як розповів представник ОБСЄ в контактній групі Мартін Сайдик, питання звільнення Савченко також обговорювалося. Однак тут і без додаткової інформації можна оцінити результативність цього обговорення.

Новини України за 11-13 березня: провал Мінська і список Савченко

Фото: засідання контактної групи в Мінську пройшло безрезультатно

Федералізація Сирії

В ході мирних переговорів по врегулюванню ситуації в Сирії обговорюється можливість федералізації країни. Розглядає такий варіант, звичайно ж, Росія, ну і ще кілька західних країн. Цей план передбачає збереження територіальної цілісності Сирії, але при цьому надання широкої автономії регіонам. У свою чергу, сирійська опозиція ідею з федералізацією не підтримує.

Новини України за 11-13 березня: провал Мінська і список Савченко

Фото: учасники переговорів щодо Сирії обговорюють можливість федералізації країни

Фіни подумують над виходом з єврозони

50 тисяч финляндцев змусили свій парламент найближчим часом розглянути питання виходу країни з єврозони. Саме таку кількість голосів набрала відповідна петиція. У той же час, згідно з опитуванням за листопад 2015 року, 64% респондентів виходити з єврозони не хочуть. Здавалося б, нічого страшного, однак це вже не перша країна, яка ставить під питання своє членство в ЄС.

Новини України за 11-13 березня: провал Мінська і список Савченко

Фото: парламент Фінляндії розгляне питання про вихід країни з єврозони

Читайте також матеріал РБК-Україна, чому Яценюк передумав йти з уряду.