ua en ru

Новини України за 10 жовтня: дата саміту Україна-ЄС і перший брифінг нового посла Євросоюзу

Новини України за 10 жовтня: дата саміту Україна-ЄС і перший брифінг нового посла Євросоюзу Фото: посол ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі

Найголовніше за понеділок

Новини України та світу за 10 жовтня: саміт Україна-ЄС пройде 24 листопада, новий посол Євросоюзу в Україні Хьюг Мінгареллі вперше виступив з брифінгом, Нобелівську премію з економіки присудили за теорію контрактів, президент ПАРЄ хоче повернути Росію в асамблею, Хілларі Клінтон перемогла у другому турі дебатів кандидатів у президенти США помер відомий польський режисер Анджей Вайда

Саміт Україна-ЄС

У Раді Євросоюзу назвали дату проведення саміту Україна-ЄС. Відбудеться він 24 листопада і стане 18 по рахунку. Як відомо, представляти сторону ЄС буде глава Євроради Дональд Туск і глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. Україну, у свою чергу, представлятиме Петро Порошенко. Також повідомляється, що в ході саміту буде обговорюватися візова лібералізація, імплементація мінських угод, а також реформи і боротьба з корупцією в Україні.

Перший брифінг нового посла ЄС

Вчора перший раз з брифінгом виступив новий посол ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі. Нагадаємо, що на цій посаді він змінив свого попередника Яна Томбінського. Дипломат розповів, що безвізовий режим для України швидше за все буде обговорюватися на саміті Україна-ЄС, і раніше рішення з цього питання чекати не варто. Також він заявив, що для отримання кредиту від ЄС Україні необхідно виконати дві умови - зняти заборону на експорт лісу-кругляка та забезпечити виплату соціальної допомоги внутрішньо переміщеним особам. Крім того, Мінгареллі сумнівається, що санкції ЄС проти Росії будуть зняті найближчим часом.

Нобелівська премія по економіці

Вчора передостанню Нобелівську премію в цьому році отримали лауреати в сфері економіки. Ними стали Олівер Харт з Гарвардського університету і Бенгт Хольстрем з Массачусетського технологічного інституту за внесок у теорію контрактів. Нагадаємо, що остання нагорода – з літератури – буде вручена 13 жовтня.

Росія і ПАРЄ

Президент ПАРІ говорить, що треба зробити все необхідне для повернення делегації РФ у пленарний зал. Таку свою позицію в цьому питанні він пояснює тим, що відсутність Росії на засіданнях нікому не допомагає. Навпаки, за його словами, "сприяє агресивної риторики, яку використовують популісти, націоналісти і ксенофоби".

Клінтон знову перемогла у дебатах

Відбувся другий тур дебатів кандидатів у президенти США Хілларі Клінтон і Дональда Трампа. Як і минулого разу, перемога дісталася Клінтон. На цей раз дебати були більш напруженими. Так, спочатку опоненти відмовилися потиснути один одному руки. Крім того, Трамп пригрозив Клінтон в'язницею у разі, якщо він стане президентом. Клінтон, у свою чергу, звинуватила Росію у катастрофі в Сирії, а Трампа в симпатії Росії. Однак, незважаючи на перемогу Клінтон, вона погіршила свій результат порівняно з першим туром.

Помер Анджей Вайда

Відомий польський режисер і володар премії Оскар Анджей Вайда помер на 90 році життя. Його дебютною роботою в 1954 році став фільм "Покоління", який поклав початок Польській школі кінематографа. Оскар він отримав в 2000 році за досягнення в життя та внесок у розвиток світового кінематографа. Крім того, фільми Вайди неодноразово були номіновані на премію "Оскар" в номінації "Кращий іноземний фільм".

Читайте також: авторський матеріал про те, чому РПЛ і "Самопоміч" знову голосують разом з коаліцією.