ua en ru

Новини за 24-28 червня: Brexit та День Конституції України

Новини за 24-28 червня: Brexit та День Конституції України Фото: Девід Кемерон

Найголовніше за п'ятницю і вихідні

Новини України та світу за 24-28 червня: за результатами референдуму у Великобританії, 51,9% жителів проголосували за вихід країни з ЄС, в Україні відзначили День Конституції, Туреччина заявила про досягнення домовленості з РФ про поліпшення відносин, а Держдума РФ підтримала "антитерористичний" пакет.

Brexit

У Великобританії відбувся референдум щодо виходу країни з Євросоюзу. Згідно з результатами, 51,9% жителів проголосували за Brexit, тоді як 48% - побажали залишитись у складі ЄС. Зокрема, вихід з Євросоюзу підтримали Англія та Уельс, тоді як в Шотландії і Північній Ірландії більшість жителів голосували за збереження членства. Відзначимо, що в Шотландії навіть заговорили про можливе проведення повторного референдуму про незалежність, так як, за словами першого міністра Шотландії Нікола Старджен, Brexit є "демократично неприйнятним". Крім того, у відставку йде прем'єр Великобританії Девід Кемерон. Своє рішення він пояснив тим, що не підтримує вихід країни з ЄС. Також він зазначив, що не буде ініціювати Brexit, а цим процесом займеться новий глава уряду після його обрання. У деяких країнах, зокрема, в Нідерландах, в зв'язку з результатами британського референдуму євроскептики почали піднімати питання про проведення аналогічного голосування. Варто також відзначити, що Brexit буде мати негативні наслідки для України. Зокрема, це може відстрочити ухвалення рішення щодо безвізового режиму, а також вплинути на санкционную політику ЄС по відношенню до Росії.

Новини за 24-28 червня: Brexit та День Конституції України

Фото: 51,9% жителів проголосували за вихід Великобританії з ЄС

В Україні відзначили День Конституції

Вчора, 28 червня, в Україні відзначили День Конституції. З нагоди цього свята Рада провела урочисте засідання, в якому взяли участь чинні народні депутати, а також нардепи попередніх скликань, екс-президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, а також чинний президент Петро Порошенко, голови Ради попередніх скликань, екс-прем'єр-міністри України. Так, у ході свого виступу, Порошенко заявив про те, що вибори на Донбасі пройдуть після забезпечення заходів безпеки в регіоні і за українським законодавством. Також президент ініціює зміни до Конституції в частині про статус Криму. Крім того, він відзначив особливе ставлення ЄС до України, і додав, що ми є єдиною країною, яка сьогодні має таку увагу Європейського Союзу після Вrexit. Зазначимо також, що на час святкування Дня Конституції ДСНС перейшла на посилений режим несення служби.

Новини за 24-28 червня: Brexit та День Конституції України

Фото: в Україні відзначили День Конституції

Туреччина і Росія домовилися про поліпшення відносин

Туреччина заявила про досягнення догіворенности з Російською Федерацією про поліпшення двосторонніх відносин. Повідомляється, що президент Туреччини Раджип Ердоган написав листа Путіну, в якому вибачився за збитий СУ-24. Однак пізніше прес-секретар Ердогана Ібрахім Калин заявив про те, що президент Туреччини не вибачився, а висловив жаль. Тим не менш, прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков анонсував телефонна розмова Путіна і Ердогана з ініціативи російської сторони. Також повідомляється, що глава МЗС Туреччини планує відвідати Росію 1 липня. У той же час, у Туреччині заявили, що країна не змінить позицію по Україні та Сирії, незважаючи на налагодження стосунків з РФ.

Новини за 24-28 червня: Brexit та День Конституції України

Фото: Туреччина заявила про досягнення домовленості з РФ про поліпшення відносин

Держдума РФ підтримала "антитерористичний" пакет

У п'ятницю, 24 червня Держдума РФ прийняла в другому і третьому читаннях "антитерористичний" пакет – так званий "пакет Ярий", внесений депутатом Іриною Яровою і сенатором Віктором Озеровым. Так, документ передбачає внесення поправок в десятки законів, які розширюють повноваження держави, посилюють контроль над жителями країни, а також обмежують конституційні права громадян. Згідно з "пакету Ярий", кримінальним злочином стане неповідомлення про злочин і заклики до тероризму в соцмережах. Крім того, оператори зв'язку будуть зобов'язані зберігати записи телефонних розмов і за вимоги надавати їх правоохоронцям, "місіонерською діяльністю" зможуть займатися тільки зареєстровані організації і групи, а для деяких злочинів встановлена кримінальна відповідальність з 14 років. Разом з тим, депутати відмовилися від покарання у вигляді позбавлення громадянства і від обмеження на виїзд з країни.

Новини за 24-28 червня: Brexit та День Конституції України

Фото: Держдума РФ підтримала "пакет Ярий"

Читайте також: авторські матеріали про те, коли припиняться банкрутства українських банків, про те, як захистити телефон від прослушки про отруєння в Ізмаїлі, а також інтерв'ю із заступником голови ДП "Укрспирт" Сергієм Блескуном.