ua en ru

Новини за 22-24 липня: стрілянина в Мюнхені і підготовка до параду на День незалежності

Новини за 22-24 липня: стрілянина в Мюнхені і підготовка до параду на День незалежності Фото: канцлер Німеччини Ангела Меркель пообіцяла розслідувати всі обставини мюнхенської стрільби

Найголовніше за п'ятницю і вихідні

Новини України та світу за 22-24 липня: в Мюнхені в результаті стрілянини в торговому центрі вбито 10 і поранено понад 30 людей, президент Петро Порошенко підписав указ про проведення параду 24 серпня, Кабмін призначив Уляну Супрун на посаду заступника голови МОЗ, Володимир Гаврилюк очолив прокуратуру Закарпатської області, польський сейм визнав Волинську трагедію геноцидом

Стрілянина в Мюнхені

Увечері 22 липня в одному з торгових центрів Мюнхена (Німеччина) пролунали звуки пострілів. Злочинець, яким виявився 18-річний виходець з Ірану, розстріляв 10 осіб, в основному його жертвами стали підлітки. Більше 30 чоловік було поранено. Затримати стрілка не вдалося - він покінчив життя самогубством. Спочатку поліція підозрювала, що нападників було кілька, і передбачала теракт, проте згодом виявилося, що брав участь у розстрілі одна людина. Версія про теракт також не підтвердилося - в прокуратурі ФРН заявили про психічної неврівноваженості стрілка.

Новини за 22-24 липня: стрілянина в Мюнхені і підготовка до параду на День незалежності

Фото: мюнхенський стрілок вбив 10 людей

Парад на День незалежності

Президент підписав указ, згідно з яким з нагоди 25-ї річниці незалежності України в Києві на Хрещатику відбудеться військовий парад. Так, керувати підготовкою і проведенням цього заходу буде глава Міноборони Степан Полторак. Крім того, фінансової складової параду та інших супутніх заходів буде займатися Кабмін, а відповідальність за трансляцію покладено на Державний комітет телебачення і радіомовлення України.

Новини за 22-24 липня: стрілянина в Мюнхені і підготовка до параду на День незалежності

Фото: 24 серпня на Хрещатику відбудеться військовий парад

Новий заступник глави МОЗ

У п'ятницю на засіданні Кабміну було прийнято рішення про призначення волонтера, директора гуманітарних ініціатив Світового конгресу українців Уляну Супрун на посаду заступника міністра охорони здоров'я. Про це повідомила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич журналістам після засідання уряду. Нагадаємо, що ця посада стала вакантною після затримання на хабарі Романа Василишина.

Новини за 22-24 липня: стрілянина в Мюнхені і підготовка до параду на День незалежності

Фото: рішення про призначення Супрун було прийнято на засіданні уряду

Новий прокурор Закарпаття

Ще одним п'ятничним кадровою зміною стало призначення Володимира Гаврылюка прокурором Закарпатської області. Колективу його представив генпрокурор Юрій Луценко, а на цьому заході був присутній також голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Як зазначає mukachevo.net в органах прокуратури Гаврилюк працює з 2001 року. Так, раніше він обіймав посаду прокурора Ужгорода, а в 2015 році працював у Генпрокуратурі у відділі з розслідувань особливо важливих справ.

Новини за 22-24 липня: стрілянина в Мюнхені і підготовка до параду на День незалежності

Фото: Гаврилюк очолив обласну прокуратуру після роботи в ГПУ

Польський сейм визнав Волинську трагедію геноцидом

Польський сейм прийняв постанову, згідно з яким Волинська трагедія визнано геноцидом, а 11 липня встановлено Національним днем пам'яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами проти поляків. Як повідомляється, цю резолюцію підтримали 432 депутати з 460. Також, за словами депутата від партії "Право і справедливість" Даріуша Піонтковського, уз тексту вилучили слова про "братовбивчої війни", тим самим прирівняти тих, хто вбив навмисне, до тих, хто намагався захищатися, інколи жорстоко. Крім того, депутат-доповідач Михайло Дворчик заявив, що "цією постановою ми осуджуємо вбивць і їх ідеологію. Це не український народ, але кілька десятків тисяч конкретних людей скоїли цей злочин". У свою чергу, Порошенко заявив, що шкодує про визнання геноцидом Волинську трагедію і закликав Польщу до примирення і єднання. Крім того, парламентський комітет у закордонних справах засудив рішення сейму.

Новини за 22-24 липня: стрілянина в Мюнхені і підготовка до параду на День незалежності

Фото: у Польщі запевнили, що резолюція не спрямована проти українців

Читайте також: інтерв'ю з заступником голови парламенту Оксаною Сыроид і авторський матеріал про те, чому Кабмін Гройсмана не став єдиною командою за сто днів роботи.