ua en ru

Новообраний Президент матиме право розпустити парламент, - А. Магера

Після вступу Президента на пост, в нього з'являється весь обсяг повноважень, передбачених Конституцією України. В тому числі і стосовно дострокового припинення повноважень парламенту. Таку думку висловив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

«Після інавгурації новообраного президента, в нього з'являється весь перелік повноважень, передбачених частиною 1 ст. 106 Конституції країни, в тому числі і право на дострокове припинення повноважень Верховної Ради згідно підстав, передбачених ст. 90 Конституцією України», - сказав А.Магера.

За словами заступника голови ЦВК, в Основному Законі країни чітко виписані підстави, за яких повноваження парламенту можуть бути достроково припинені. «Якщо не буде сформований уряд, або якщо розпадеться коаліція і не буде сформована у встановлений строк нова, або ж засідання ВР не розпочнеться протягом 30 календарних днів однієї чергової сесії», - пояснив А.Магера.

За його словами, парламент може бути розпущений виключно за цими підставами. «Але знову ж таки, навіть якщо такі підстави настануть, це не означає, що Президент зобов'язаний призначати позачергові вибори до ВР. Це його право. Він може ним скористатися, а може і не скористатися», - підсумував А.Магера.