ua en ru

Новинський прокоментував рішення синоду Константинопольського патріархату

Новинський прокоментував рішення синоду Константинопольського патріархату Фото: Вадим Новинський (opposition.org.ua)

Новинський прокоментував інформацію про зняття анафеми з Філарета

Народний депутат Вадим Новинський, коментуючи інформацію про зняття анафеми з Філарета, підкреслив, що зняти анафему може тільки та церква, яка її наклала. Про це він сказав в ефірі ТРК Україна, передає РБК-Україна.

"Це церковний канон, який не може відмінити ані Варфоломій, ні Синод. Може тільки Вселенський собор. А рішення Синоду в цьому випадку аналогічне, як якщо б Печерський суд скасував рішення Вашингтонського", - сказав нардеп.

Щодо скасування грамоти про приєднання Київської митрополії до Російської церкви 1806 року, він зазначив, що термін давності таких спорів, за канонами, 30 років, а минуло вже понад 300.

"За цей час у Київській митрополії все змінилося. У старих кордонах вона становила третину від того, що є зараз. Тоді не було ні Одеської, ні Херсонської, ні Кримської, ні Харківської, ні Донецької єпархій у складі цих митрополій", - сказав Новинський.

На його думку, всі ці події можуть призвести до "великого церковного розколу в усьому світі".

"І найстрашніше, що ці рішення не призведуть до єдності православ'я в Україні. І в найближчі 100-200 років ні про яку єдність, після такого рішення Вселенського патріархату не може йти мова! І можливо я повторюся, але це рішення продиктоване виключно політичними мотивами. Не турботою про духовність. Як з української сторони, так і з боку Вселенського патріарха", - вважає політик.