ua en ru

Новинський закликав комітет міністрів ПАРЄ вжити заходів з розслідування трагедії 2 травня

Новинський закликав комітет міністрів ПАРЄ вжити заходів з розслідування трагедії 2 травня Фото: Вадим Новинський

Політик упевнений, що українські правоохоронні органи за 3 роки так і не змогли провести об'єктивне розслідування

Народний депутат від "Опозиційного блоку", член української парламентської делегації в ПАРЄ Вадим Новинський закликав комітет міністрів ПАРЄ вжити заходів з розслідування трагедії 2 травня. Про це він заявив в ході свого виступу в ПАРЄ, повідомляє прес-служба "Опоблоку".

"2 травня 2014 року в Одесі сталася страшна трагедія, в результаті якої загинули 48 людини. 42 з них були живцем спалені у Будинку профспілок. Це були дії націонал-радикалів при потуранні української влади. З тих пір пройшло три роки. Українські правоохоронні органи за цей час так і не змогли провести ретельного і об'єктивного розслідування, винні не покарані. Комітет міністрів ПАРЄ повинен щось зробити для забезпечення прогресу в цьому питанні", - сказав він.

Політик підкреслив, що через 3 роки українськими правоохоронними органами так і не було проведено незалежне та об'єктивне розслідування тих трагічних подій.

Крім того, як відзначили в прес-службі, зі своїми колегами по Асамблеї Новинський обговорив "проблему тиску влади і правих радикалів на канонічну Українську православну церкву, а також закликав офіційний Київ виконувати січневу резолюцію ПАРЄ".

"Не менш важливим питанням, що обговорюється в ході моїх зустрічей на полях Асамблеї було питання виконання Мінських угод, причому їх виконання обома сторонами конфлікту. Складається враження, що чинна влада і коаліція в Парламенті фактично не зацікавлені у мирі на Донбасі. Тліючий конфлікт потрібен владі для приховування своїх провалів в економіці і соціальній сфері, для відволікання уваги від системної корупції", - написав Новинський на своїй сторінці в Facebook.

На думку Новинського, Асамблеї варто чітко позначити свою позицію з приводу негативних політичних процесів в Україні.

"Підводячи підсумок можу сказати, що наша політична сила як єдина системна українська опозиція буде всіма законними способами, з усіх високих світових і європейських трибун вимагати і спонукати українську владу до виконання вищезазначеної резолюції та забезпечення українським громадянам їх конституційних прав і свобод: свободи слова і зібрань, свободи совісті та віросповідання, права на вільне користування російською мовою та мовами національних меншин, захищати канонічну Православну Церкву і не перешкоджати діяльності опозиційних ЗМІ. Вірю, що нашими спільними зусиллями з нашими партнерами по міжнародному співтовариству в Україні все-таки буде створено по-справжньому стабільне, демократичне, європейське, толерантне і безпечне суспільство", - зазначає Новинський.