ua en ru

Новинський назвав фактори, які восени можуть повністю змінити українську політику

Новинський назвав фактори, які восени можуть повністю змінити українську політику

Народний депутат України Вадим Новинський вважає, що цієї осені політичний ландшафт України суттєво зміниться. Про це політик заявив в інтерв'ю українським ЗМІ.

Зокрема, Новинський вважає, що "нового Майдану очікувати не варто". При цьому він переконаний, що вже цієї осені політичний ландшафт України суттєво зміниться, оскільки насуваються "великі зміни" у міжнародній політиці.


"Нинішня Європа стрімко змінює вітри і ставить нові вітрила заради виживання. Актуальна як ніколи ідея створення Зони вільної торгівлі від Лісабона до Владивостока, як противаги мертвонародженому проекту Трансатлантичної зони вільної торгівлі, перетворює Україну в головний камінь спотикання: поки не вирішене українське питання, неможливо переходити до вирішення питання зближення Європи і Росії", - сказав політик.

За його словами, "в таких умовах Європа може відвернутися від України, а США занадто захоплені президентською гонкою, яка може призвести до несподіваних поворотів і змін".

Крім того, ще один фактор, який, на переконання Новинського, може змінити ситуацію в Україні – це криза навколо мінських угод.

"Мінський процес зайшов у черговий глухий кут, вийти з якого в діючій системі координат практично неможливо. Якщо українське питання обговорюється, то Нуланд і Сурковим в Калінінграді, то Лавровим і Керрі у В'єнтьяні, то Путіним і Обамою по телефону, про який суверенітет йде мова? Поки що в України є шанс вирішити питання самостійно, з найменшими іміджевими втратами. В іншому випадку суперечки про федералізацію, децентралізацію, спеціальні статуси регіонів і про повноваження інститутів влади будуть здаватися квіточками", - заявив політик.

Також Новинський дотримується думки, що "в Україні реформи, по суті, зупинилися".

"Країні потрібна "революція згори" - добре керований, контрольований процес зміни системи. Впевнений, восени тема нової Конституції стане більш, ніж актуальною. До речі, "Опозиційний блок" презентував свій проект нової Конституції (авторства групи під керівництвом Бориса Колеснікова), що передбачає максимальну децентралізацію, передачу владних повноважень і бюджетів в регіони, скорочення кількості народних депутатів і введення двопалатного парламенту", - додав Новинський.

Крім того, він упевнений, що буде необхідно переглянути соціально-економічну політику. "Вже до осені виникне серйозний протест зневірених громадян, що зіткнулися з політикою МВФ в Україні: тарифи на комунальні послуги, зростання цін, ліквідація пільг, галопуюче безробіття, все це вже через два місяці дасть реальні плоди. І це цілком можуть бути "грона гніву", - резюмував політик.