ua en ru

Новинський готовий організувати прямі переговори між Києвом, Москвою і Донбасом

Новинський готовий організувати прямі переговори між Києвом, Москвою і Донбасом Фото: Вадим Новинський (novynskyi.com)

Новинський виступає за розгортання на Донбасі міжнародної миротворчої місії

Міжнародна конференція "Досвід балканських країн у мирному врегулюванні конфліктів" відбулася 18 травня у Загребі. Про це повідомляє 112-Україна.

Захід за участю трьох десятків політиків, дипломатів, експертів з Хорватії, Чорногорії, Сербії, Македонії, Австрії та України провів Фонд Української політики за підтримки народного депутата Вадима Новинського.

Балканські учасники ділилися своїм досвідом. Особливу увагу у ході обговорення було приділено досвіду міжнародних миротворчих місій на Балканах як інструменту вирішення конфліктів.

Зокрема, Новинський висловив упевненість, що для забезпечення миру на Донбасі потрібна політична воля, "сміливість без оглядки на рейтинги рухати справу миру". "Плюс необхідний прямий діалог з усіма учасниками конфлікту, який в тій же Хорватії в результаті забезпечив сталий мир", - заявив Новинський за підсумками конференції.

"Не менш важливий урок Балкан полягає в тому, що затягування з вирішенням конфлікту дуже ускладнює його врегулювання. З кожним роком перебування конфлікту в замороженому стані, повернутися до нормального мирного життя буде все важче", - додав політик.

Крім того, Новинський підкреслив, що готовий узяти на себе особисту відповідальність за організацію прямого діалогу як з Москвою, так і з Донецьком і Луганськом, якщо це необхідно. І перше, про що варто говорити, це про розгортання на Донбасі ефективної міжнародної миротворчої місії, яка вже в цьому році зупинила б бойові дії в регіоні, впевнений він.