ua en ru

Нова Зеландія розчарована зривом переговорів по морських охоронюваним районам в Антарктиці

Нова Зеландія "глибоко розчарована" зривом міжнародних переговорів щодо створення морських охоронюваних районів (МОР) в Антарктиці. Про це заявив міністр закордонних справ Нової Зеландії Мюррей Маккал, коментуючи невдалий результат спеціальної наради Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики (АНТКОМ).

Нова Зеландія "глибоко розчарована" зривом міжнародних переговорів щодо створення морських охоронюваних районів (МОР) в Антарктиці. Про це заявив міністр закордонних справ Нової Зеландії Мюррей Маккал, коментуючи невдалий результат спеціальної наради Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики (АНТКОМ).

За його словами, "переважна більшість членів АНТКОМ проявило гнучкий і конструктивний підхід у спробах знайти консенсус", однак ці зусилля "були торпедувати накладенням фактичного вето (з боку одного з учасників)".

На спеціальній нараді АНТКОМ, яке проходило у Бремергафені (Німеччина) 15-16 липня 2013 р., були представлені дві пропозиції щодо створення МОР: одне про створення МОР у регіоні моря Росса за авторством Нової Зеландії та США і ще одне - про створення системи МОР у Східній Антарктиці - з ініціативи Австралії, Франції і Євросоюзу. Однак учасники наради не змогли досягти консенсусу, для якого потрібна одностайність всіх 25 членів АНТКОМ. За повідомленнями ЗМІ, рішення про створення заповідних зон в Антарктиці було заблоковано російською делегацією.

"Хоча на цей раз нам не вдалося досягти позитивного результату, обговорення морських охоронюваних районів продовжиться. Тиск міжнародної спільноти, який наполягає на відповідальному лідерстві, тільки посилиться, а Нова Зеландія докладе всіх зусиль до того, щоб в кінцевому рахунку досягти правильних результатів", - вказав в прес-релізі глава новозеландського МЗС.

В офіційному повідомленні АНТКОМ за підсумками переговорів зазначається, що "досягнення згоди з приводу двох важливих пропозицій виявилося завданням, що вимагає більше часу, ніж було в розпорядженні на дводенному спеціальній нараді". Прийнято рішення, що країни-учасниці будуть проводити подальші дискусії аж до щорічної наради АНТКОМ в жовтні 2013 р., коли пропозиції про антарктичних МОР знову будуть обговорюватися.

За повідомленнями західних ЗМІ, на нараді у Бремергафені Росія за підтримки України поставила під сумнів правові повноваження АНТКОМ по створенню запропонованих морських охоронюваних зон в Антарктиці. Як заявив журналістам голова німецької делегації на переговорах Вальтер Дюбнер, "у Росії і України є риболовецькі інтереси, і ці країни дещо побоюються, що ці інтереси можуть бути поставлені під загрозу рішеннями АНТКОМ". "Вся справа в морському промислі", - резюмував представник Німеччини.

Читайте також: Росія і Україна перешкоджають створенню в Антарктиці морського заповідника

Комісія зі збереження морських живих ресурсів Антарктики (АНТКОМ) була створена на основі міжнародної конвенції в 1982 р. з метою збереження морських живих організмів Антарктики. Це було зроблено у відповідь на зростаючу комерційну зацікавленість у ресурсах антарктичного криля - наріжного компонента антарктичної екосистеми. АНТКОМ включає 25 членів: Аргентина, Австралія, Бельгія, Бразилія, Чилі, Китай, Євросоюз, Франція, Німеччина, Індія, Італія, Японія, Південна Корея, Намібія, Нова Зеландія, Норвегія, Польща, Росія, Південна Африка, Іспанія, Швеція, Україна, Великобританія, США і Уругвай.