ua en ru

Нова редакція закону про судоустрій покликана покращити судочинство і наблизити до людей, - В.Янукович.

Нова редакція закону про судоустрій покликана покращити судочинство і наблизити до людей. Про це в ході засідання робочої групи з питань судової реформи заявив Президент Віктор Янукович, передає кореспондент РБК-Україна.

В.Янукович наголосив, що сьогодні після обговорення робоча група повинна прийняти остаточне рішення з приводу судової системи.

В свою чергу, міністр юстиції Олександр Лавринович зазначив, що нова редакція закону про судоустрій передбачає, зокрема низку змін до усіх кодексів і Вищої ради юстиції. В законопроекті передбачається скорочення розгляду судових скарг до 30 днів і відміну положень про повторну касацію.

"Таким чином ми робимо суттєві кроки, щоб судові рішення ухвалювалися в розумні строки, і вони були сталими, щоб не було ситуації невпевненості в судовому рішенні, яке, на превеликий жаль, було для України притаманне", - зазначив міністр. Він також додав, що в законопроекті пропонується створення Касаційного суду. Також міністр зазначив, що в новій редакції закону пропонується проводити 3 "іспити" для юристів, які планують працювати на посаді судді. Крім того, пропонується створити вищу кваліфікаційну комісію, на ВРЮ покласти повноваження щодо прийняття остаточного рішення про очільників судів, зробити державну судову адміністрацію підзвітною раді суддів України, а на ВРЮ покласти повноваження про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів.

Також, за словами міністра, в змінах до законодавства пропонується встановити зарплату суддям першої інстанції в розмірі 15 мінімальних зарплат і зобов'язати суддів в обов'язковому порядку декларувати свої витрати, якщо вони перевищують місячну зарплату.

О.Лавринович запропонував присутнім запропонувати Президенту за результатами засідання робочої групи внести відповідний законопроект на розгляд до Верховної Ради.