ua en ru

Нова редакція Системи позначок кіновідеопродукції набула чинності

Нова редакція Системи позначок кіновідеопродукції набула чинності Фото: нова Система позначок кіновідеопродукції набула чинності

Про це сьогодні повідомили у прес-службі Нацтелерадіо

В Україні у п'ятницю 6 травня 2016 набуло чинності рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення №306 від 10 березня про внесення змін до Системи візуальних позначок з індексом кіновідеопродукції залежно від аудиторії, на яку вона розрахована. Про це сьогодні повідомили у прес-службі Нацтелерадіо.

Як зазначається, документ опубліковано у виданні "Офіційний вісник України" №33 від 6 травня 2016 року.


Зміни до рішення вносилися у зв'язку з прийняттям Кабінетом міністрів України постанови від 2 грудня 2015 року №1143 "Про внесення змін до Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів", яким були відкориговані індекси фільмів, що визначають глядацьку аудиторію.

Нацрада переглянула власний регуляторний акт – Систему візуальних позначок з індексом кіновідеопродукції залежно від аудиторії, на яку вона розрахована, провела громадське обговорення нової редакції, після цього затвердила і передала на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України. Мін'юст зареєстрував рішення 12 квітня 2016 за № 541/28671.

Таким чином, дана система налічує три категорії перегляду кіновідеопродукції:

категорія І - без обмежень (загальнодоступна) позначатися не буде;

категорія II - перегляд неповнолітніми глядачами рекомендується разом з батьками (особами, які їх замінюють) або за згодою батьків (осіб, які їх замінюють) (її будуть позначати "12+" і "16+" у жовтому колі);

категорія III - перегляд рекомендується тільки повнолітніми глядачами (позначається "18+" у червоному колі).

Нова редакція Системи позначок кіновідеопродукції набула чинності

Згідно з регуляторному акту, фільми з відмітками "12+" і "16+" можуть демонструватися в будь ефірний час з обов'язковою наявністю цих відміток протягом всього показу.

Фільми третьої категорії з позначкою "18+" дозволено транслювати з десяти годин вечара (22:00) до шести годин ранку (6:00).

Також телерадіоорганізаціям забороняється розповсюджувати та анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку з 23:00 до 06:00 та на каналах з обмеженим доступом.

Крім того, передачі, поєднують аудіовізуальну інформацію і містять інформацію, яка може завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дитини, повинні бути позначені спеціальними графічними попередженнями (символами), які показують протягом усієї передачі.

Нагадаємо, раніше телеканал для дорослих отримав супутникову ліцензію під гарантії змінити назву.