ua en ru

Нова квартира з ремонтом: маркетинговий хід чи вигідна пропозиція від забудовника?

На первинному ринку нерухомості столиці об'єктів, в яких забудовники пропонують купити квартиру вже з ремонтом дуже небагато. Буде збільшуватися кількість квартир готових до заселення, і чому забудовники не поспішають робити ремонти в проданих квартирах, з'ясовував ІАП «Столична нерухомість».

На первинному ринку нерухомості столиці об'єктів, в яких забудовники пропонують купити квартиру вже з ремонтом дуже небагато. Буде збільшуватися кількість квартир готових до заселення, і чому забудовники не поспішають робити ремонти в проданих квартирах, з'ясовував ІАП «Столична нерухомість». Що пропонують забудовники Є кілька стадій готовності квартир, які забудовники пропонують покупцям. «Найбільш поширену форму можна умовно назвати «голі стіни».

Після будівельників у такій квартирі потрібно доробляти все: рівняти стіни, стелі, робити стяжку підлоги, утеплювати балкони, швидше за все, змінювати склопакети, повністю доводити «до розуму» санвузли і самостійно організовувати розводку електрики, стробя, а потім шпатлюя стіни. Таких квартир на первинному ринку - близько 65-70%. Як правило, мова йде про економ-сегменті», - говорить Дмитро Шостя, керівник відділу продажів ЖК " Park Stone. Також близько 10-15% квартир, за оцінками експертів, становлять квартири з «чорновим ремонтом». Стіни і підлоги приведені в стан чистової обробки, електропроводка вже розлучена. Також у багатьох випадках у будинках з такою стадією готовності утеплений балкон, встановлені більш якісні склопакети, системи вентиляції, теплові лічильники. Тобто при великому бажанні, в таку квартиру можна заїжджати, лише попередньо «облагородивши» санвузол», - говорить Шостя. Третя категорія квартир - це оселя, де зроблено ремонт (поклеєні шпалери, встановлено підлогу, обладнаний санвузол та інше).

У більшості випадків на київському ринку такі квартири знаходяться в об'єктах, що беруть участь у державних програмах, де наявність ремонту обумовлено законодавством. Продаж квартир з ремонтом забудовниками використовується для залучення клієнтів, які не хочуть витрачати час на ремонт, а відразу заселитися в придбане житло. У Києві новобудов, де квартири продаються з ремонтом, за оцінками експертів, налічується не більше 10%. Переплата за ремонт За словами Марини Теплюк, директора з маркетингу і PR групи компаній «Інтергал-Буд», роблячи ремонт самостійно, покупець витрачає сьогодні від 250-350 доларів на квадратний метр, тобто ремонт середнього рівня у двокімнатній квартирі площею 65 кв. м обійдеться в 18-20 тис. доларів, а це близько чверті вартості цієї квартири в новобудові економ-класу. «У той же час, в квартирах з оздобленням вартість ремонту включена в ціну квадратного метра, при цьому середньоринкова вартість аналогічних об'єктів без ремонту незначно нижче, максимум на 10%. Це пояснюється тим, що для забудовників в цій ситуації основне завдання - поліпшення пропонованого продукту і залучення покупців, а не отримання додаткового заробітку», - говорить вона. Зниження вартості ремонтно-оздоблювальних робіт відбувається головним чином за рахунок економії на обсягах - у забудовника є можливість закуповувати оптом матеріали, іноді зі знижками до 30-40%, то ж стосується і вартості робіт при таких обсягах. Є попит? Експерти неоднозначно відповідають на питання, якою популярністю користуються квартири з готовим ремонтом. «Як правило, на ринку житла України покупцеві пропонуються на продаж квартири з мінімальним набором ремонтно-оздоблювальних робіт. Але це не завжди задовольняє вимоги потенційних покупців. Квартири, які здаються «після будівельників», так і «під чистову обробку», вимагають від їх власника ще досить великого обсягу коштів і часу для проведення ремонту, щоб квартиру зробити придатною для комфортного проживання. Покупець фактично в'їжджає в «голі» стіни. Як показує статистика продажів нашої компанії, частка проданих квартир з ремонтом становить від 40 до 65% в залежності від об'єкта, що свідчить про високий попит на житло з оздобленням «під ключ», - говорить Марина Теплюк. Інша думка у Дмитра Шості. «Квартири з ремонтом продають або в об'єктах, що беруть участь у державних програмах або це може бути коли житловий комплекс розташований в не дуже вдалому місці. У такому разі для забудовників продаж квартири з ремонтом - це спосіб додаткового залучення покупця на не дуже ходовий товар», - каже він. Переселенці із Східної України будуть підігрівати попит «З урахуванням складності і трудомісткості проектів «квартири з ремонтом», навряд чи можна розраховувати на збільшення кількості продаваних новобудов з ремонтом», - говорить г-жа Теплюк.

Дмитро Шостя у свою чергу вважає, що однозначно прогнозувати зростання або падіння пропозицій квартир з ремонтом серед новобудов сьогодні складно. «З одного боку, попит на столичне житло зараз активно стимулюють вихідці зі східних регіонів, які потребують заселенні «тут і зараз». Відповідно, такі пропозиції були б для них привабливими. З іншого боку, наявність ремонту створює враження завищених витрат на квадратні метри, що в умовах стагнації економіки не буде перевагою», - говорить він.

Нова квартира з ремонтом: маркетинговий хід чи вигідна пропозиція від забудовника?