ua en ru

Нова інспекція з енергонагляду зможе обмежувати постачання енергоресурсів споживачам

Нова інспекція з енергонагляду зможе обмежувати постачання енергоресурсів споживачам Держенергонагляд буде позапланово перевіряти підприємства

Інспектора новоствореної Державної інспекції з енергетичного нагляду України отримають право домагатися припинення постачань енергоресурсів учасникам ринку. Причому повноваження інспекції торкнуться як постачальників енергоресурсів, так і споживачів, йдеться в матеріалі РБК-Україна "Кабмін породжує нового монстра в сфері енергонагляду".

Згідно опублікованого матеріалу, інспектора отримають безперешкодний доступ на підприємства зможуть запитувати необхідну їм інформацію не тільки у енергетиків, але і в уряду, а також місцевих органів влади.

При цьому рішення нового наглядового відомства будуть обов'язковими до виконання. В силу інспекція зможе добиватися припинення постачань енергоресурсів учасникам ринку, а для цього достатньо буде визнати ситуацію на підприємстві небезпечної та техногенної. Щоправда, остаточне рішення в цьому питанні буде приймати суд.

Також повноваження інспекції поширюються і на споживачів, але становище не вказує, які категорії абонентів воно торкнеться.

Держенергонагляд також зможе піддавати енергосектор позаплановим перевіркам, а аварійні випадки та пожежі будуть розслідуватися на засіданні спеціальної комісії.