ua en ru

Norsk Hydro ASA забезпечує постачання бокситів на 100 років оборудкою на 4,9 млрд дол.

Norsk Hydro ASA, третій за величиною в Європі продуцент алюмінію, погодився перебрати рудні активи бразильської Vale SA за 4,9 млрд дол. Таким чином йому буде забезпечено постачання бокситів на століття, а бразильська компанія стане акціонером № 2 у Norsk Hydro. Про це повідомляють у Bloomberg.
Norsk Hydro, розташована в Осло, сплатить Vale SA 1,1 млрд. дол. грішми, передасть їй 22% своїх акцій та перебере на себе бл. 700 млн дол. чистого боргу - натомість матиме боксити, оксид алюмінію та алюмінієві активи, заявили в компанії вчора. Серед інших умов оборудки такі, за якими Norsk Hydro перебирає контроль над Paragominas, третьою у світі за величиною алюмінієвою руднею, та дістане 91% Alunorte, найбільшого глиноземного комбінату.
Norsk Hydro шукає більшого доступу до сировини, застосовуваної в виробництві алюмінію, аби менше залежати від видобувних компаній, що постачають боксити та глинозем, таких як її конкурент Rio Tinto Group. Vale SA продає алюмінієві активи, тому що зростання вартості електроенергії обмежило її можливості до розширення. Електроенергія складає бл. третини вартості виробництва алюмінію.