ua en ru

"Нормандська четвірка" може зустрітися у вересні в Нью-Йорку

"Нормандська четвірка" може зустрітися у вересні в Нью-Йорку Фото: лідери "нормандської четвірки"

Лідери країн можуть провести переговори під час Генасамблеї ООН

Лідери країн "нормандської четвірки" можуть провести чергові переговори під час сесії Генеральної асамблеї ООН, яка пройде у вересні 2015 р. в Нью-Йорку, передає видання Schwaebische.de

Як пише видання, лідери України, Росії, Німеччини та Франції можуть провести зустріч до сесії генасамблеї ООН у Нью-Йорку або під час неї. Як зазначається, Петро Порошенко, Володимир Путін, Ангела Меркель і Франсуа Олланд будуть присутні в штаб-квартирі ООН в цей час.

Як пише Deutsche Welle, трійка лідерів зі складу "нормандської четвірки", яка провела зустріч напередодні в Берліні, всіляко демонструвала, що мова не йде про виключення з неї Росії.

"Мета цієї розмови - зміцнити і посилити "нормандський формат", - сказала Меркель. Порошенко також підтвердив, що Україна не розглядає інші формати, крім "нормандського". За його словами, в рамках існуючих "формату Мінська" і формату "нормандського" можна вирішити всі необхідні питання.

"Альтернативи Мінському процесу не існує. Ми це говорили у спільній заяві на саміті НАТО 5 вересня минулого року. Ми це говорили, коли підписували 12 лютого 2015 в Мінську, півроку тому. Ми це говоримо і зараз. Ми впевнені в тому, що Мінський процес, заснований на мирному плані, абсолютно універсальним інструментом", - заявив президент України.

Порошенко також зазначив, що "Нормандський формат" має особливе значення для всіх країн.

Deutsche Welle пише, що зустріч у Берліні була свого роду консультаціями перед зустріччю з участю Путіна.

"Якщо ми вирішимо, що це потрібно, ми можемо зустрітися і вчотирьох", - сказала Меркель з приводу зустрічі нормандської четвірки.