ua en ru

Норма Конституції про право на безкоштовну меддопомогу не перешкоджає впровадженню реформ у медицині, - І.Акімова

Норма Конституції про право на безкоштовну медичну допомогу не перешкоджає впровадженню реформ у медицині. Про це заявила журналістам заступник голови Адміністрації Президента України Ірина Акімова, передає кореспондент РБК-Україна.
"Концепція (реформування медицини) не забороняє надання платних медичних послуг. Конституція гарантує набір необхідної меддопомоги для будь-якого громадянина... наявність цієї статті в Конституції України до певної міри обмежує простір для маневру, але не означає неможливості реформи", - наголосила І.Акімова.
І.Акімова вважає також хибною тезу про те, що брак бюджетних коштів унеможливлює надання якісних медичних послуг. "Ця теза є абсолютно неправильною. Справа не лише в кількості бюджетних коштів", - заявила І.Акімова і додала, що на сьогодні в медицині бюджетні кошти використовуються неефективно, що має наслідком перевищення в 3 рази рівня смертності в Україні порівняно з Європою, на фоні того, що по забезпеченню лікарняними ліжками Україна має в 1,5 рази вищий показник, ніж у Європі.
Вона наголосила, що реформа охорони здоров'я передбачає перерозподіл коштів для усунення дублюючих функцій у медицині, а також передбачає стимулювання роботи лікарів: "Нова система зв'яже якість і об'єм лікарської роботи із кількістю коштів на оплату праці лікарів".
Нагадаємо, що згідно зі ст. 49 Конституції України у державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно і мережа таких закладів не може бути скорочена.