ua en ru

Нобелівську премію миру присудили борцям за права дітей

Лауреатом Нобелівської премії світу 2014 року стали пакистанська правозахисниця Малала Юсуфзай і індійський борець за права дітей Кайлаш Сатьярти.

Лауреатом Нобелівської премії світу 2014 року стали пакистанська правозахисниця Малала Юсуфзай і індійський борець за права дітей Кайлаш Сатьярти.

Премія присуджена "за їх боротьбу проти гноблення дітей та молоді та за право дітей на освіту".

Ім'я пакистанки Малали Юсуфзай стало всесвітньо відомим після того, як на початку 2009 року у віці 11 років вона почала вести блог для "BBC". У ньому вона детально розповідала про своє життя при режимі талібів, і про свої погляди на розвиток освіти для дівчаток. 9 жовтня 2012 року Юсуфзай була важко поранена бойовиками з терористичного руху " Техрік-і-Талібан Пакистан. Вони зупинили автобус зі школярами, які поверталися додому, дізналися, хто з них Малала, після чого один з бандитів вистрілив в дівчинку. Куля пройшла через голову, школярка перебувала в комі, шанси на одужання були невеликі, проте лікарям вдалося врятувати її життя. У 2013 році Малала Юсуфзай отримала премію імені Анни Політковської і премію імені Сахарова. В день свого 16-річчя, 12 липня 2014 року, Малала Юсуфзай виступила в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку.

60-річний Кайлаш Сатьярти - всесвітньо відомий борець за права дитини, який очолює глобальний рух проти експлуатації дітей. У 1980 році він заснував в Індії організацію Bachpan Bachao Andolan ("Рух за порятунок дітей"), яка бореться з використанням дітей у якості підневільних працівників, займається реабілітацією таких дітей і пропагує рівні права дітей на освіту незалежно від соціального статусу та походження. Сатьярти не просто пропагує захист дітей від рабської праці, але й особисто керує операціями по звільненню експлуатованих дітей, під час яких він неодноразово ризикував життям.

Вибір Нобелівського комітету майже у всіх випадках виявляється важкопередбачуваний - експерти і аналітики не вгадали ще жодного лауреата вже оголошених у 2014 році Нобелівських премій. Незважаючи на це, одним із реальних кандидатів на присудження Премії миру цього року називали співробітника ЦРУ і АНБ по комп'ютерним технологіям Едварда Сноудена, який передав у ЗМІ величезна кількість документів про масове електронне спостереження за громадянами та електронному шпигунстві.

Лауреатом Нобелівської премії миру 2013 року була названа Організація по забороні хімічної зброї (ОЗХО), що базується в Гаазі. Фахівці саме цієї організації працювали в Сирії над знищенням її хімічного арсеналу. ОЗХО отримала премію за "широкомасштабну роботу з ліквідації хімічної зброї".

Нагадаємо, в понеділок, 6 жовтня, Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті в Стокгольмі оголосив про присудження премії за 2014 року американцеві за 2014 рік американцеві Джону О Кифу і норвезьким фізіологам - подружжю Мей-Брітт Мозер і Едварду Мозеру. Премія присуджена за дослідження мозку і відкриття клітин, що відповідають за систему позиціонування.

Премія 2014 року за дослідження в галузі фізики присуджена японським ученим Ісаму Акасаки, Хіроші Амано і Сюдзі Накамури (останній є громадянином США). Вони стали лауреатами за "винахід ефективних синіх світловипромінюючих діодів, які дозволили створити джерела яскравого та енергозберігаючого білого світла".

У середу, 8 жовтня, у Стокгольмі назвали лауреатів за досягнення в галузі хімії. Нобелівська премія присуджена німцеві Штефану Хеллю і американцям Еріку Бетцигу і Вільяму Мернеру, які обійшли обмеження світлових мікроскопів, десятиліттями здавалися нездоланними.

Лауреатом Нобелівської премії з літератури 2014 року став відомий французький письменник Патрік Модіано.