ua en ru

Нобелівську премію з медицини отримали американець і подружжя з Норвегії

Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті в Стокгольмі назвав володарів премії з фізіології або медицині за 2014 рік.

Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті в Стокгольмі назвав володарів премії з фізіології або медицині за 2014 рік.

У Стокгольмі оголосили перших лауреатів найпрестижнішої наукової нагороди у світі - Нобелівської премії. Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті в Стокгольмі вирішив присудити премію з фізіології або медицині за 2014 рік американцеві, який працює в Університеті Лондона Джону О Кифу, і норвезьким фізіологам - подружжю Мей-Брітт Мозер і Едварду Мозеру з Норвезького університету науки і технології.

Премія присуджена за дослідження мозку і відкриття клітин, що відповідають за систему позиціонування, яка дозволяє організму орієнтуватися в просторі.

У 2013 році золотою медаллю Нобелівського комітету в області фізіології або медицини була відзначена група дослідників, в яку увійшли три людини: Джеймс Ротман (Єльський університет, США), Ренді Шекман (Берклі, США) і Томас Зюдоф (Стенфордський університет). Нагороду присудили за відкриття механізму регулювання руху бульбашок в області транспортування систем в людських клітинах.

Вчені встановили, що кожна клітина людського організму є своєрідним "заводом", який виробляє і експортує молекули. Ці молекули пересуваються по організму в особливих "упаковках бульбашках повітря. Ротман відкрив білок, який дозволяє бульбашкам формуватися і досягати мети, Зюдоф описав, які сигнали отримує клітина, щоб доставити вантаж" в точний час, а Шекман відкрив набір генів, який необхідний для такого трафіку. Трійці вчених вдалося описати "вишукано точний" контроль системи транспортування і доставки клітинного "вантажу". Вчені вважають, що відкриття проклало дорогу до перемоги над такими захворюваннями, як діабет та імунологічні розлади.

У список претендентів на найпрестижнішу премію світу в 2014 році увійшли 278 номінантів, у тому числі 47 громадських і міжнародних організацій. За умовами премії цей список не є секретним і може бути відданий розголосу лише через 50 років.

Нобелівський тиждень традиційно починається з оголошення лауреата в області медицини і фізіології. У вівторок, 7 жовтня, Нобелівський комітет оголосить лауреата з фізики, на наступний день - з хімії. Шведська академія, Нобелівський комітет якої приймає рішення про присудження премії в галузі літератури, поки не оголосила дату оголошення результату. Ім'я володаря Нобелівської премії миру стане відомо 10 жовтня, а лауреата заснованої в 1968 році Банком Швеції "Премії з економіки пам'яті Нобеля" назвуть 13 жовтня. Сума кожної з Нобелівських премій у 2014 році становить 8 млн шведських крон (1 млн долл.).

Нагадаємо, сьогодні, 6 жовтня, у Швеції стартував "Нобелівський тиждень".